Читај ми!

Albanci najavljuju miran protest

Politički lideri Albanaca sa juga Srbije najavili za sutra u podne protest u Preševu zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM. Predstavnici Albanaca najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije ocenili su da je uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu vlast propustila šansu za kompromis i najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je, posle sastanka lidera albanskih partija sa juga Srbije, da će sutra u Preševu biti održan miting na kome će biti predloženi dalji koraci.

Halimi je na konferenciji za novinare naveo da će u toku dana odvojeno zasedati najviša stranačka tela albanskih partija kako bi razmotrili novonastalu situaciju.

Predstavnici tih partija će na sutrašnjem mitingu, koji će biti održan na mestu gde je do jutros stajao spomenik, predložiti rešenja građanima Preševa, rekao je Halimi.

Halimi je istakao da je svojom akcijom Srbija "propustila šansu za kompromis i evropski put za sve svoje građane".

"Srbija je propustila veliku šansu da prihvati kompromis, a umesto toga priklonila se nastavku primene vanrednih mera i sile", rekao je Halimi.

Na pitanje novinara koje je to rešenje za spomenik koje je juče nagovešteno od strane Albanaca, Halimi je naveo da su Albanci bili spremni za kompromis.

"Na neprihvatljiv predlog vlasti o premeštanju spomenika u dvorište džamije ili na neko drugo mesto mi smo imali konstruktivno rešenje i bili smo spremni na kompromis. Međutim, sve je to jutros sasečeno grubom akcijom Žandarmerije, odnosno vlasti koja i dalje primenjuje militarističku logiku", rekao je Halimi.

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani je naveo da je Vlada Srbije svojom akcijom "pokazala da ne želi Albance u Preševskoj dolini" i dodao da će oni uz pomoć međunarodne zajednice mirnim putem nastaviti da tragaju za svojim pravima.

"Sramota je. Ova vlada je danas pokazala da ne želi kompromis sa Albancima. Mi ćemo uz pomoć međunarodne zjednice mirnim putem tražiti prava koja nam pripadaju. Sve što dobiju Srbi na severu Kosova tražićemo i mi za Albance u Preševskoj dolini", rekao je Destani.

On je rekao i da "srpska Žandarmerija nije i njihova Žandarmedija" i da će svim sredstvima tražiti da se ona povuče iz Preševske doline.

Konferenciji za novinare su prisustvovali i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, inače predsednik Demokratske partije Albanaca, predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju i predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju.

U Preševo je, nenajavljeno, došao i ambasador Albanije u Srbiji. Sastao se sa predstavnicima albanskih stranaka, ali o tome nije želeo da govori pred kamerom.

Kako su agenciji Fonet preneli izvori koji su prisustvovali sasatanku, ambasador Albanije u Beogradu poručio je albanskim liderima na jugu Srbije da ne donose ishitrene odluke i da pokušaju da spuste tenziju. 

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво