Читај ми!

Reagovanja na ostavku guvernera

Dejan Šoškić je bio prinuđen da podnese ostavku, jer je vladajuća većina odlučila da ga smeni pravnim nasiljem, poručuju iz DS-a. Ostavka Šoškića je očekivana, jer je on najodgovorniji u centralnoj banci, kažu u Novoj Srbiji. SVM: Ostavka posledica pritiska.

Ostavka guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića izazvala je brojne reakcije domaće političke i stručne javnosti. Poslanica Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je da je guverner bio prinuđen da podnese ostavku, jer je vladajuća većina odlučila da ga smeni pravnim nasiljem.

Kolundžija je agenciji Beta rekla da je očigledno da vladajuća koalicija nema nameru da uvaži ukazivanja na to da su izmene zakona o NBS atak na nezavisnost institucije.

Prema njenim rečima, vladajuće stranke su onemogućile guvernera da dođe u Skupštinu Srbije i suoči svoje s njihovim argumentima. Ona je navela da optužbe vladajuće koalicije na račun guvernera izgledaju kao ogovaranje iza leđa, a nisu argumentovana kritika važne institucije.

Demokratska stranka smatra da je trebalo otvoriti raspravu u parlamentu o svim pitanjima vezanim za centralnu banku, rekao je poslanik DS-a Dušan Petrović.  

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski kaže da je ostavka guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića bila očekivana, jer je on najodgovorniji u centralnoj banci.

"On tu odgovornost ne može da porekne, građani Srbije su prethodnu vladu kaznili na izborima, a guverner je morao da ide u tom paketu", rekla je Filipovski.

Filipovski je istakla da će posle izmena zakona o NBS, centralna banka ostati nezavisna institucija, ali da će svoju funkciji obavljati u interesu poreskih obveznika i da neće dozvoliti propuste poput onih u Agrobanci.

SVM: Ostavka pod pritiskom

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga rekao je da je ostavka guvernera Šoškića posledica pritiska zbog donošenja izmena zakona o Narodnoj banci.

"U suštinskom smislu svejedno je da li je Šoškić danas podneo ostavku, ili bi to učinio nakon stupanja zakona na snagu. Ovo samo u formalnom smislu menja proceduru", rekao je Varga.

Laslo Varga je rekao da verovatno guverner "nije hteo da priušti to zadovoljstvo da bude smenjen, već je smatrao elegantnijim da podnese ostavku".

Varga je istakao da je bitnija reakcija Evropske unije i da ostavka prejudicira neke naredne korake i pozitivne pritiske Evropske unije, da se povrati nezavisnost NBS na nivo pre donošenja izmena zakona, čije se usvajanje očekuje u subotu.

"Na ovo pitanje se neće zaboraviti, jer je Evropska komisija instirala na nezavisnosti institucija i kada je u mnogo manjoj meri ta nezavisnost bila ugrožena, rekao je Varga. 

Poslanik LDP Zoran Ostojić rekao je da je ostavka guvernera Šoškića očekivana, jer je koalicioni sporazum vladajuće koalicije da se devizne rezerve stave pod kontrolu i da se krene u štampanje para.  

"Šoškić je izdržao malo duže od (nekadašnjeg guvernera Radovana) Jelašića, a to je početak rasprave o svojoj smeni", rekao je Ostojić agenciji Beta.  

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać pretpostavlja da guverner Šoškić nije imao alternativu osim da podnese ostavku. Korać je rekao da su izmene zakona o NBS u suprotnosti sa svime što je govorio Šoškić koji je bio, kako je naveo, pod veoma teškim optužbama zbog rukovođenja centralnom bankom.

Šef poslaničke grupe Srpski okret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović rekao je da je rasprava o izmenama Zakona o NBS pokazala želju vladajuće koalicije da smeni guvernera Dejana Šoškića.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво