Читај ми!

Dačić 26. jula u Briselu?

Ukoliko 23. jula postane novi srpski premijer, Ivica Dačić bi tri dana kasnije u Briselu trebalo da se sretne sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton. Tema razgovora biće strategija nove srpske vlade.

Ivica Dačić bi, ukoliko 23. jula postane novi srpski premijer, tri dana kasnije trebalo da otputuje u Brisel, da sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton razgovara o strategiji nove srpske vlade, rekli su agenciji Beta evropski diplomatski izvori.

Iako u kabinetu Ketrin Ešton nisu mogli da zvanično potvrde susret Ketrin Ešton i Ivice Dačića, rečeno je da se to načelno može očekivati, a i sam Dačić je najavio odlazak u Brisel.

U evropskim diplomatskim izvorima kažu da prva međunarodna poseta Dačića kao premijera sedištu EU treba da pokaže da će i nova vlada u Beogradu biti čvrsto opredeljena za put Srbije ka članstvu u evropskoj dvadesetsedmorici.

Ti zvaničnici smatraju da bi to trebalo da bude prilika da Dačić u susretu s visokom predstavnicom Unije obrazloži i neke izjave koje su, kao recimo najnovije kritike na račun banaka u Srbiji, izazvale nedoumice u EU.

U evropskim krugovima, koji prate bliže razvoj u Srbiji, takođe se očekuje da novi premijer između ostalog razjasni i kako, uz bitku protiv korupcije, novi kabinet u Beogradu misli da se izbori sa ponovo rastućim budžetskim deficitom i javnim dugom.

Smatra se da je izvesna nepoznanica kako će srpska nova vlada obezbediti veće budžetske prihode, ne stalnim novim zaduživanjem, već možda podsticanjem rasta proizvodnje i izvoza, i drugim merama.

U Briselu takođe očekuju i odgovor na pitanje hoće li nova vlada krenuti u nužne strukturne reforme, uključujući pitanje mnogih ekonomski nerentabilnih državnih, javnih firmi i kompanija, čije je gubitke dosad pokrivala država.

Tema će, kako procenjuju izvori u Briselu, svakako biti i sređivanje odnosa Beograda i Prištine, budući da Evropska komisija treba da bude u mogućnosti da izvesti Evropski savet da je Srbija ispunila uslove za pokretanje pregovora o članstvu s EU.

Ključni uslov za to je i što brža obnova dijaloga Beograd-Priština, utoliko pre što je i srpski predsednik Tomislav Nikolić prilikom nedavnog boravka u Briselu ocenio da bi taj dijalog trebalo podići na viši, politički nivo.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво