Читај ми!

Oktobarski likovni salon u Šapcu

U šabačkom Narodnom muzeju otvoren je Oktobarski likovni salon, najstarija manifestacija ovog tipa u našoj zemlji. Za najbolju sliku, grafiku i skulpturu na 55. salonu proglašeni su radovi Maje Erdeljanin, Ranke Lučić Janković i Sonje Mirkov, a za najuspešnijeg mladog autora Dragiša Marinković.

Na konkurs za 55. oktobarski likovni salon u Narodnom muzeju u Šapcu radove 125 umetnika poslalo je 175 radova.

Za izlaganje na ovogodišnjem Oktobarskom salonu članovi žirija izabrali su 82 rada od 77 umetnika. Autor izložbe Tatjana Marković istakla je da je cilj ove manifestacije spoj tradicionalnog i savremenog.

Kada je na inicijativu likovnih pedagoga Stevana Antonijevića i Igora Belohlaveka 1954. godine otvorena prva izložba u sali Više mešovite gimnazije, šabački slikari nisu ni pomišljali da će ona prerasti u reprezentativnu smotru umetnika i postati jedina kulturna manifestacija u gradu koja traje više od pola veka.

"Ja već 40 godina dolazim na Oktobarski salon i za mene je ovo izuzetno važna i svečana slika našeg stvaralaštva", kaže Dragiša Marsenić, akademski slikar.

Tokom proteklih decenija, Oktobarski salon u Šapcu menjao je koncepciju i uvek bio veliki izazov za umetnike. Ranka Lučić Janković, dobitnica nagrade za grafiku, kaže da je izložba ove godine odlična i da želi da se ova tradicija još dugo nastavi.

Nagrada za najbolju sliku pripala je Maji Erdeljanin iz Novog Sada, a za skulpturu Sonji Mirkov iz Beograda. Priznanje iz fondacije "Igor Belohlavek" za najuspešnijeg mladog autora dobio je Šapčanin Dragiša Marinković.

"Tek sam završio fakultet, tako da mi to daje jednu vrstu motivacije da nastavim ovim da se bavim i da nastavim ovde da izlažem", kaže Marinković.

Od entuzijazma nekoliko Šapčana, Oktobarski likovni salon postao je manifestacija na kojoj je do sada izlagalo oko 2.000 umetnika. Poslednjih godina, na konkurs se najviše javljaju mladi autori.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво