Читај ми!

Dovoljno kukuruza uprkos suši

Rod kukuruza je ove godine više nego dobar, uprkos suši, kažu poljoprivrednici. Kako se berba bliži kraju, njegova cena na tržištu pada, a mnogi poljoprivrednici, ipak, prodaju kukuruz, da bi izmirili dugove i pripremili se za predstojeću setvu pšenice.

Iako je ova godina bila sušna, poljoprivrednici su zadovoljni rodom kukuruza. U odnosu na početak septembra, kada je kilogram kukuruza bio 20,50 dinara, sada u punom jeku berbe, cena je u padu i u zavisnosti od kvaliteta roda kreće se od 15 do 17 dinara po kilogramu.

Ratari su se, kako kažu, svemu ovome nadali, pa će kao i ranijih godina najveći deo kukuruza skladištiti, a prodaće ga samo onaj kome je novac potreban da vrati dugovanja ili da ga uloži u predstojeću setvu pšenice.

Poljoprivrednik iz sela Mihajlovo kod Zrenjanina Kalman Tot, ubraće kukuruz sa dva i po lanca i očekuje rod od oko 4,5 tona, što, kako kaže, smatra solidnim prinosom, s obzirom na to da je leto bilo sušno. U ovom trenutku, kako kaže, nema nameru da prodaje kukuruz.

"Skladištiću kukuruz, jer mi ne odgovara trenutna cena. Isplativo bi bilo da prodam kukuruz za 20 dinara po kilogramu", kaže Tot.

Cena kukuruza na tržištu pada kako se približava berba, a mnogi poljoprivrednici moraju da prodaju kukuruz, kako bi izmirili dugovanja i pripremili se za predstojeću setvu pšenice.

"Došao sam da prodam kukuruz po ceni od 17,20 dinara po kilogramu. Pitanje je da li će biti viša cena narednih dana, a treba mi novac odmah, da bih pokrio troškove proizvodnje", kaže Boško Plavšić iz Zrenjanina.

Za razliku od predhodnih godina, kada su rokovi isplate kukuruza bili najmanje petnaest dana, ove godine je situacija drugačija. U industriji za preradu kukuruza u Zrenjaninu, koju je u zakup uzela beogradska firma "Kartonval" će napuniti silose sa 45.000 tona kukuruza, a što je ratarima najbitnije otkupljene količine plaćaju istog dana.

"Mi imamo tablice na osnovu kojih otkupljujemo kukuruz i svaki poljoprivrednik odmah može da vidi koliko novca treba da dobije. Čim istovari rod, mi obračunavamo i proizvođač može otići u svoju banku po novac. Obezbedili smo bankarske garancije da isplatimo sve količine koje planiramo da otkupimo", kaže Blagoje Popović iz preduzeća "Kartonval".

U Srbiji se ove godine očekuje najmanje 5,5 miliona tona kukuruza, pa će ga biti dovoljno za domaće potrebe, a preostaće i za izvoz. Tradicionalno se najveće količine izvoze tokom novembra i decembra, kao što je to bilo prošle godine, kada se prodalo 600.000 tona kukuruza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво