Bežična signalizacija u Nišu

Studenti Elektronskog fakulteta u Nišu projektovali su bežični sistem signalizacije kojim se olakšava saobraćaj na jednoj od najprometnijih niških raskrsnica.

Palilulska rampa je jedna od najprometnijih raskrsnica u Nišu - na njoj se ukršta pet saobraćajnica koje preseca železnička pruga.

Pored postojećih semafora sada su tu i displeji koji označavaju vreme do paljenja crvenog ili zelenog svetla na semaforima, vreme prolaska vozova, kao i govorni automati za slepe i slabovide.

Novu signalizaciju kreirali su i projektovali studenti Elektronskog fakulteta u Nišu uz pomoć mentora.

"Sve smo sami proizveli, sami pravili, lemili, projektovali", navodi Valentino Nikolić, vođa projektnog tima. "Imali smo dosta problema kako to da napravimo, nismo imali recept, pa smo morali da isprobamo, vidimo, zato je ceo proces trajao više od godinu i po dana."

Prvi bežični sistem signalizacije u Nišu studenti su uradili u laboratoriji za modeliranje i simulaciju Elektoronskog fakulteta. Petoro studenata napravilo je trideset dva uređaja, a ceo projekat koštao je dva miliona dinara.

Brzo, bezbedno i ekološki 

Novi uređaji postavljeni su i na raskrsnicama koje je okružuju palilulsku rampu, a novina je beleženje vremena prolaska voza.

"Kada voz treba da prođe, stvori se velika gužva, i sa jedne i sa druge strane. Sada vozači imaju pravu informaciju, pa mogu da koriste neke druge alternativne pravce", objašnjava Miša Milutinović, dirketor sektora za signalizaciju JKP "Gorica".

Tokom izrade bežičnog sistema saobraćajne signalizacije studenti su imali i podršku brojnih gradskih preduzeća  i institucija.

Igor Novaković, predsednik opštine Palilula, kaže da su pomogli studentima u saradnji sa nadležnim institucijama: "Ubrzali smo proces dobijanja dozvola, bili svakodnevno u kontaktu, pomagali smo na terenu šta god da je bilo potrebno."

Projekat  kojim se smanjuje preopterećenost saobraćaja, a raskrsnica postaje bezbednija, prohodnija i ekološki čistija za korisnike, u okviru programa podrške za obrazovanje i razvoj, finansirala je kompanija "Filip Moris".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво