Policijski inspektor iz Niša 92 puta dao krv

Obeležava se Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Oko 3 odsto građana Srbije su dobrovoljni davaoci, a jedan od najredovnijih jeste Nišlija Saša Mladenović.

Kapetan policije Saša Mladenović ima 41 godinu i do sada je krv dao 92 puta. Po tome je u odnosu na broj godina, najhumaniji u Srbiji. Krv daje od 17. godine i to na svaka tri meseca:

"Sigurno je lep osećaj kad znaš da možeš da pomogneš nešto više od nekog drugog koji nije u toj mogućnosti, neko nije zdravstveno, neko nije ovako ili onako, ja sam srećan što mogu da pomognem bar na taj način. Ja sam i potpisnik donorske kartice, među prvih 100 u Srbiji", kaže Saša Mladenović, kapetan policije.

Krv je redovno davao i tokom korone. Kaže da svoju humanost pokušava da prenese i na ljude oko sebe i troje dece:

"Motivisao sam i svoju suprugu, pretpostavljam da ću i svojoj deci da prenesem to lepo iskustvo, taj dar. Supruga je posle porođaja dala nekoliko puta krv, što planira i da nastavi, evo baš ovih dana smo pričali o tome", ističe Saša.

Radi kao inspektor kriminalističke policije u Nišu. Bio je i donator koštane srži i učesnik mnogih humanitarnih akcija:

"Nikada za svih ovih 92 puta koliko sam evidencijski dao, nikada se nisam osećao malaksalo, nikada se nisam osećao usporeno i pospano, tako da sve je ok, hvala Bogu".

Za 92 puta Saša je dobrovljno dao više od 40 litara krvi, grupe A pozitivno. Jedna jedinica krvi može da spase i 3 ljudska života.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се