Читај ми!

Šabački mostovi - tema i inspiracija

Mostovi spajaju ljude i obale ali i dve šabačke ustanove. Biblioteka i Škola primenjenih umetnosti već dve decenije u okviru edicije ,,Kultura ćirilice,, zajedno pripremaju i organizuju izložbe.

Jedan od šabačkim mostova inspiracija je Đorđu Đeriću koji se svakodnevno druži sa kamerom i foto-aparatom  ali i budućim klesarima, stilskim krojačima, drvorezbarima iz Škole primenjenih umetnosti.

 

 

"U pitanju je digitalna fotografija na temu mostovi, fotografisala sam stari šabački most jer mi se svidela njegova konstrukcija", Ksenija Opanković, učenica.
"Oduvek sam volela mostove jer me asociraju na putovanja pa sam odlučila da za ovu izložbu uradim dva autorska grafička otiska u tehnici linorez", Jovana Tufegdžić, učenica.
Kamički most sa nosačima od belog granita bio je deo starog trgovačkog kraja. Od nekadašnje kapije grada, ostala su samo  sećanja i fotografije.
"Na ovoj izložbi su prikazane fotografije, akvareli, grafike i jedna instalacija, most od knjiga, koji svedoči o mostu znanja koji smo mi u saradnji sa Bibliotekom šabačkom izgradili kao što gradimo i poverenje i saradnju i prijateljstvo već dve decenije na edukaciji mladih u oblasti kulture i umetnosti", Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
Svečanom otvaranju železničkog mosta 1934. godine prisustvovao je kralj Aleksandar Karađorđević. Jedan od simbola Šapca pamti i svetle i tamne strane istorije grada.
"Ovaj most je bio simbol ekonomskog razvoja, rasta i spajanja nakon Velikog rata, a nakon Drugog rata kao simbol stradanja naših sugradjana od strane oslobodilaca. Šabac je grad na reci i nužno traži mostove kao uslov svog postojanja", naglašava Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.
Mostove su  učenici vezli, rezbarili, gravirali. Fotografisali su i etape izgradnje novog koji će biti deo auto-puta od Rume do Šapca.    

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво