Читај ми!

Ljubav prema francuskom jeziku na pirotski način

Pirotska Gimnazija dobila je na poklon od bračnog para Perović iz Beograda 102 knjige na francuskom jeziku. Donatori su se na taj gest odlučili posle priloga o dvojezičnom odeljenju emitovanog u emisiji „Ovo je Srbija."

Francuski jezik slovi za jezik ljubavi i muzike. Otuda i objašnjenje, zašto je dvojezično odeljenje u pirotskoj Gimnaziji, tako popularno za đake.

" Još od osnovne škole obožavala sam francuski jezik, mnogo je pomogla moja nastavnica francuskog jezika iz osnovne škole," kaže Mila Rančić, učenica.

Njena drugarica Nina Petrović do sada je čitala uglavnom na srpskom i engleskom jeziku. " Sada, kada je naša biblioteka bogatija za još stotinak knjiga na francuskom jeziku, smatram da je velika čast što imamo  mogućnost da  čitamo knjige na francuskom jeziku," sa zadovoljstvom navodi Nina.

 U gimnazijskoj biblioteci, do sada je postojalo, takozvano „francusko ćoše". Sa novim knjigama, to je ozbiljan bibliotečki fond.

Ivica Panić,  profesor francuskog jezika, smatra da te  knjige mogu samo da im daju širinu, da još više unaprede njihovo znanje francuskog jezika. " Jednog dana možemo da ih smatramo frankofonim osobama. Oni posle završene Gimnazije dobijaju i francusku diplomu, sa kojom mogu da upišu bilo koji fakultet u Francuskoj i u frankofonim zemljama," objašnjava profesor.

Direktorka Gimnazije  Ivana Kostadinović precizira da je reč o knjigama od epohe  od epohe prosvetiteljstva i racionalizma, preko humanizma i renesanse do savremene književnosti. "Ovom prilikom bih želela da  zahvalim porodici Perović," istiće ona.

Neki od pirotskih gimnazijalaca, školovanje će nastaviti u Francuskoj. Nadamo se u duhu nekadašnje tradicije, kada su francuski đaci, nakon školovanja u Srbiju vraćali znanje i donosili manire i melodičnost Francuske.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво