Jubilej 98. vazduhoplovne brigade

Devedeset osma vazduhoplovna brigada, stacionirana na aerodromu "Morava" kod Kraljeva, beleži sedam decenija postojanja. Vredan jubilej proslavljen je u očekivanju prvih komercijalnih letova sa ovog aerodroma ka Beču.

Brigadu sa najdužom tradicijom u našem ratnom vazduhoplovstvu očekuju novi izazovi i zadaci. U arsenalu brigade već je Erbasov laki višenamenski helikopter, danas najsavremeniji u svojoj klasi u svetu, a očekuje se uvođenje u naoružanje i borbenog helikoptera MI-35. 

Osim u modernizaciju naoružanja i tehnike, ulaže se i u proširenje poletno-sletne staze koju će od decembra koristiti i "Er Srbija".

Naša nacionalna avio-kompanija pobedila je na tenderu za obavljanje redovnog civilnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa iz Kraljeva.

Retki su mešovito vojno-civlni aerodromi u svetu. Zato će putnici na komercijalnim letovima iz Kraljeva biti u jedinstvenoj prilici da prate aktivnosti vojnih pilota i da vide najnovije vazduhoplove, poput helikoptera H-50 koji je brigada u Kraljevu dobila tek pre dva meseca.

"Er Srbija" će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Do Soluna će imati 184. Leteće se regionalnim avionima tipa ATR 72. Vazduhoplovna brigada će nesmetano nastaviti svoje aktivnosti.

"Aerodrom Morava je u funkciji od 28. juna. Očekujemo prve letove već početkom decembra. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je sa kompanijom Er Srbija ugovor o obavljanju letova od javnog interesa i mi spremno dočekujemo taj dan", kaže Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća "Aerodromi Srbije".

Kraljevo je treći grad u Srbiji iz kojeg će se obavljati redovan civilni vazdušni saobraćaj. Vlada Srbije je izdvojila i sredstva za izgradnju druge piste na Aerodromu "Morava" sledeće godine, koja će služiti i za kargo saobraćaj. Time će biti ojačani i kapaciteti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, odnosno vojske u celini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво