Bujanovac: Zajedno za izlečenje sugrađanke

Profesorki engleskog jezika Negici Dejković iz Bujanovca, pre 15 godina ustanovljen je oblik raka limfnih žlezda. Sada ima 45 godina, i dalje je onkološki pacijent. Lekari su joj preporučili drugu opciju lečenja koja nije na listi RFZO-a, pa je kolektiv OŠ "Branko Radičević" iz Bujanovca, škole u kojoj Negica radi, organizovao humanitarnu prodajnu izložbu. Javili su se umetnici, poklonili slike.

Po zvanju je profesor engleskog jezika, ali za Negicu Dejković kolege kažu da je stručnjak u oblasti neodustajanja, radosti, energije. Veliki je borac, živi sa karcionomom 15 godina, prima terapiju, a na posao ide redovno.

 

"Izađem do grada, na kafu sa društvom, odem kod kozmetičara, vozim auto. Sve ono što mi bolest dozvoljava, ali sam svesna svoje bolesti u svakom trenutku. To je bolest koju ne smete da negirate, ozbiljna je i mora se živeti u skladu sa njom. Ja sam svoju bolest prihvatila kao deo sebe i mislim da je to ključ svega", kaže Negica Dejković, profesorka engleskog jezika.

Aktivna je, pozitivna, hrabra, uživa u malim stvarima. Kćerka Stefana i kolege u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Bujanovcu su joj najveća podrška.

"Negica je živa vatra od žene, nije se dala. Primi terapiju i odmah dođe na posao. Nikad nije ona umorna, nikad nije bolesna, nikad je ništa ne boli", kaže Mirjana Nešić, direktorka OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu.

Negici su lekari preporučili lek koji nije na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pa je kolektiv osnovne škole organizovao prodajnu izložbu humanitarnog karaktera.

Maja Antić, profesorka francuskog jezika kaže da je bilo dosta akcija: "Bilo je više organizovanih svirki u Vranju, u Bujanovcu je bilo više prodajnih izložbi, bilo je prikupljanja novca na različite načine jer je njoj novac zaista neophodan."

"Uvek učestvujem u mnogim, u svim akcijama kad me neko pozove, kad sam upoznat. I to mi je zadovoljstvo, naročito kad su deca u pitanju, kad su mladi u pitanju", kaže Dragan Stojanović Šutil, likovni umetnik.

U Galeriji Narodnog muzeja su grafike, slike, portreti 18 autora, dela će biti tu dok ih neko ne otkupi. A Negica svima poručuje da odustajanje nije opcija.

Tekući račun na koji ko želi, može uplatiti novac:

Rajfajzen banka, Negica Dejković, 265-0000005372877-60 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво