Podela pomoći poplavljenima u Kniću

Iako se voda nije povukla sa 40 odsto poplavljenih obradivih površina, u Opštini Knić počelo je saniranje štete. 16 najugroženijijih domaćinstava, iz opštinskog budžeta dobilo je jednokratnu pomoć u ukupnom iznosu od 690 hiljada dinara.

Pod vodom je bilo više od 1.200 hektara zemlje, poplavljene četrdeset dve kuće od čega je šesnaest najugroženijijih domaćinstava iz opštinskog budžeta, preko Centra za socijalni rad dobilo jednokratnu pomoć u iznosu od ukupno 690 hiljada dinara. Pomoć je dobila je i osmočlana porodica Milovanović iz sela Lipnice kojima je poplavljena kuća i pomoćne zgrade, pomoć u nameštaju koji je donacija opštine Lapovo uručio im je Crveni krst.

 

"Odmah nam je stigla pomoć iz Crvenog krsta u hrani i sredstvima za higijenu ,takođe smo dobili novčanu pomoć od opštine, a danas smo dobili i stvari", kaže Dijana Milovanović, iz Lipnice.

"U planu je i distribucija bele tehnike, i dalje se trudimo da ugroženima distribuiramo sva ta higijenska sredstva koja su neophodna za normalno funkcionisanje u domaćinstvima", navodi Marko Marković, direktor Crvenog krsta u Kniću.

Gružanska porodica Tejović živi od stočarstva, stradale su im livade, zasute su muljem i nanosima od poplava, a stoku treba prehraniti, oni su od opštine dobili novčanu pomoć za kupovinu stočne hrane.

"Imam ovce, koze i krave, namam hrane, nikakve, to je sve uplavilo, to je sve kaljavo", kaže Ljubivoje Tejović, iz Gruže.

Iz robnih rezervi u poplavljeni Knić stiže 50 tona kukuruza za pomoć u ishrani stoke, a instituti i poljopriredni fakulteti uradiće analizu zemljišta kako bi pomogli poljoprivrednicima da na poplavljenim parcelama zasade kulture koje bi mogle da opstanu i donesu kakav takav prihod u ovoj sezoni. Stiglo je i 30 tona euro dizela za građevinske mašine, kojima se sanira 300 kilometara puteva i sedamnaest mostova.

"U toku su izrade projekata za vodostaj, prvog, drugog i trećeg reda, koji su definitivno i napravili problem i ove bujične poplave", navodi Miroslav Nikolić, predsednik Opštine Knić.

U toku je popisivanje štete, koja će prema prvim procenama premašiti godišnji budžet Opštine Knić, a oni bez čije se pomoći ne bi moglo su Ministarstvo poljoprivrede, Putevi Srbija i Srbija vode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво