Šabac, izložba o američkoj misiji tokom Velikog rata

U Kulturnom centru u Šapcu, pred brojnim publikom, večeras je otvorena izložba "Spašavanje Srbije - američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915". Istorijsku postavku otvorio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji drugi put boravi u Šapcu.

Postavka "Spašavanje Srbije" je istorijski čas o jednoj američkoj misiji koja je tokom Velikog rata u aprilu 1915. vodila odlučujuću bitku protiv epedemije tifusa zbog koje je u Srbiji umrlo 150 hiljada ljudi.

Od ukupno 360 stranih lekara, najveći doprinos dala je američka misija sa dr Ričardom Strongom na čelu, koji je upravljao sanitarnom revolucijom.

"Mi smo kao Centar za primenjenu istoriju hteli da se time bavimo i predstavimo publici koliko su te strane medicinske misije, posebno američka, bile važne u ovoj zemlji, ne samo zato što su uspeli da pobede epidemiju, nego i zbog znanja koje su doneli i koje je ostalo ovde", kaže Milovan Pišari, autor.

Postavka u Šapcu, važna je lekcija svima o prijateljstvu i saradnji, jer se istorija lako zaboravlja, rekao je otvarajući izložbu ambasador Kajl Skat.

"To je ogromna priča, herojstvo ali isto i prijateljstvo kada je u celom svetu, ali i u mojoj zemlji, Americi usvojen problem i žrtvovanje u Srbiji, kao svoj i kada smo poslali na hiljade i hiljade Amerikanaca srpskog porekla da se bore zajedno sa srpskom vojskom", kaže  Skot.

Izložbu o možda najsvetlijem primeru saradnje dva naroda, o kojoj je malo zabeleženo u udžbenicima istorije, posle Šapčana, videće publika u Užicu, Boru i u još nekoliko gradova u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се