"Kako održavati fikus" otvara pozorišnu sezonu u Užicu

Nova pozorišna sezona u Narodnom pozorištu u Užicu otvorena je praizvedbom komada "Kako održavati fikus", Ognjena Obradovića, u režiji Juga Đorđevića.

Pitka i prijemčiva, ova pedstava sa komičnim elementima, postavlja teška pitanja o deci -žrtvama medijske eksploatacije.

Oko petogodišnjeg dečaka koji ne govori, ali odlično igra zumbu, pletu se ambicije, frustracije, razočaranja i patnje njegove bake, majke i ujaka koji će sve što ih boli nadomestiti popularnošću na društvenim mrežama.

U dovoljnom broju lajkova i pratilaca, stvarnost je izmeštena i sve dalja, dok na kraju ne naplati za učinjeno i neučinjeno.

"Ispražnjenost suštine, ideologija pojavnosti, jeste ono što nam preostaje i ono čemu težimo, s druge strane, ja sam pokušao da namerno, preko lika jednog deteta postavim sva ta pitanja", objašnjava Ognjen Obradović, pisac.

"Mislim da je to jedna univerzalna tema, to sam ja i govorio u programu, tema žrtve, kao takve - i ko su današnji bogovi kojima se mi klanjamo. Mislim da negde treba tražiti odgovor u tim platformama", kaže reditelj Jug Đorđević.

I oduzimanje glasa detetu u ovoj predstavi i njegovo opredmećivanje, jasno upućuje na bespomoćnost i ulogu žrtve koja mu je nametnuta.

"Pokušava ona, kao i svaka majka, na sve načine - ali na kraju vidi da je nemoćna i to rešava nekako negirajući taj problem", kaže Tijana Karaičić, glumica.

"Kada sam je prvi put pročitao, ja sam to doživeo kao jedan realizam, polu-sitkom varijantu, koja se govori sa nekim doskočicama, ali je tema je ozbiljna", objašnjava Dušan Radojičić, glumac.

Dva mlada umetnika, pisac i reditelj, prvi Užičanin, a drugi njegov kolega i prijatelj odlično su iskoristili priliku koju ovaj teatar daje mladim pozorišnim stvaraocima.

Sjajna u ulozi bake bila je Tanja Jovanović, scenografiju i kostime potpisuje Velimirka Damnjanović, muziku Julija Đorđević, a priliku da ovu predstavu vide u svom gradu, Užičani imaju i naredne dve večeri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво