Obnavljaju se ustanove kulture u Vranju

Tri ustanove kulture u Vranju su u fazi rekonstrukcije. Zgrada pozorišta "Bora Stanković" izgorela je u požaru 2012. godine, obnova traje četiri godine. Narodni muzej i Kuća Bore Stankovića takođe se obnavljaju, kroz projekat "Gradovi u fokusu", koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Posle šest godina od požara, zgrada pozorišta u drugoj fazi rekonstrukcije.

Obnovljena je unutrašnjost, postavljaju se instalacije, protivpožarna zaštita.
Treća i završna faza, podrazumeva opremanje zgrade. Ansambl, uprkos tome, niže uspehe.

"Ulaganje celog kolektiva se vidi, primećuje i isplati, ali je i najbolja nagrada za sve naše muke koje trpimo svih ovih godina. I naravno naša želja da zgrada pozorišta bude sagrađena je sve veća i veća," kaže Marko Petričević, glumac pozorišta "Bora Stanković".

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, navodi: "Impresionirani i radovima i svim onim što nudi vranjsko pozorište. U narednom periodu, ja se nadam do godinu dana, imaćemo zaista jedan hram kulture."

Rekonstruišu se i zgrada Narodnog muzeja i muzej-kuća Bore Stankovića, koje su pod zaštitom države.

Pašin konak potiče iz 18-og veka, obnovljen je krov, stubovi, zamenjene ćeramide. Pri kraju je i sanacija kuće u kojoj je pisac Bora Stanković proveo detinjstvo, 51 godinu je to muzej-kuća.

"Patosi u sobi baba Zlatinoj i u gostinskoj sobi u toliko lošem stanju, odnosno grede u podrumu su skroz popucale, i pretila je opasnost da bilo ko nagazi u sobu i propadne," objašnjava Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja.

"Potrudićemo se i sigurno u tome uspeti, s obzirom na energiju ka kulturi koja se okreće u vašem gradu, da stavimo u funkciju i bioskop jer od Niša pa južnije, ceo ovaj kraj, ovaj značajni deo Srbije, nema bioskop," obećava Tihomir Arsić iz Ministarstva kulture i informisanja.

Za obnovu zgrade Pašinog konaka i muzej-kuće izdvojeno je skoro 10 miliona dinara, kroz projekat "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture i informisanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво