Caričin grad korak bliže Unesku

Svako novo saznanje, ali i restauracija i zaštita do sada otkrivenog na Caričinom gradu korak je bliže cilju, a to je da se grad vizantijskog cara Justinijana nađe na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Prvi put pod pokroviteljstvom Uneska na tom lokalitetu organizovan je volonterski kamp. Studenti iz osam zemalja istražuju kamenu plastiku.

I raskoš kamene plastike čini Caričin grad posebnim. Na svakom koraku delovi stubova i kapitela velelepnih građevina. Na Akropolju studenti arhitekture, istorije i istorije umetnosti strpljivo i sa oduševljenjem fotografišu, mere, beleže, crtaju. Svaki detalj je važan.

"Dosta smo naučili o arhitektonskoj plastici, kako da je očuvamo, koja su oštećenja, tako da nam to dosta znači", kaže Milica Ninošević, arhitekta iz Leskovca.

"Na osnovu onoga što sam do sada videla kao na primer tipove dekoracije na kapitelima mogu da kažem da su ovi elemnti iuzuzetno značajni", kaže Duna Vjecoli, student istorije umetnosti iz Italije.

"Ja sam na doktorskim studijama i izučavam upravo vizantijsko nasleđe. Oduševljena sam Caričinim gradom", kaže Nehir Akgun, arhitekta iz Turske.

Ovo je prvi projekat u Srbiji koji se realizuje u sklopu Uneskovog programa "Nasleđe u našim rukama". Kamena plastika, izuzetno vredna, ali kažu stručnjaci nije dovoljno istražena. Evo prilike da se za početak popiše i obradi 150 kamenih elemenata.

"Da sistematizujemo znanja koja imamo od ranije ali i da napravimo novu dokumentaciju o kamenoj plastici koja je svakako jedan od najznačajnijih delova Caričinog grada i definitivno najugroženiji", kaže Elena Vasić Petrović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

U episkopskoj palati studenti, volonteri zaokupljeni kamenom plastikom. Iz obližnje krstionice dopiru udarci čekića. Obnavljaju se mozaici.

"Nađen je veliki broj mozaika, površine pod mozaicima koji čekaju na konzeratorsko-restauratorske radove. Nadamo se da će država kontinuirano nastaviti da odvaja sredstva", kaže Desimir Tanović, republički Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Jedan od najznačajnijih ranovizantijskih gradova, arhiepiskopsko sedište Ilira polako postaje i meka za turiste. Prevalili su dug put. Porodica Midl iz Holandije nije slučajno ovde.

"O Caričinom gradu saznali smo na internetu i evo nas. Oduševljeni smo lokalitetom i prirodom i ljudima koji žive u ovom kraju", kaže Vesol Midl iz Holandije.

I kulturno i prirodno bogatstvo na padinama Radana. Mnogo je razloga da se čitav ovaj kraj zvanično zaštiti. Možda već do kraja godine poručuju stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije koji su izradili projekat "Park prirode Radan."

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво