Nišlija dobitnik nagrade "Venac-Vjenac-Venac"

Nišlija Ilija Fonlamov Francisković prvi je dobitnik nagrade "Venac - Vjenac - Venac" za najuspeliju zbirku pesama na polju pesništva svih južnoslovenskih država. Među 95 zbirki pesama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Bugarske izdvojila se "Erinerung" - "sećanje" koje autor provlači kroz 22 pesme.

Pisac, slikar ili student medicine, ovaj dvadesetjednogodišnji Nišlija uspeva da bude sve. Slika od svoje šeste godine, pesme piše od osnovne škole, a nada se da će, kako kaže, da se oduži svom narodu i kao lekar.

"Nadahnuće koje imam, identično na neku ruku kao ono u slikarstvu tako i ono u književnom stvaralaštvu, prevashodno su to neke teme iz naše istorije, iz naše tradicije, zatim na mojim slikama, ali i kroz pesme dominira ta neka religijska tema, to neko viđenje stvarnosti, tih nekih motiva na neki drugačiji način", kaže Ilija Fonlomov Francisković.

Talenat ovog momka prepoznala je i Marija Cerovina, njegova bivša razredna, profesorka srpskog jezika. Ona Iliju poredi sa svetskim piscima kao što su Čehov i Bugakov, ali i sa našim nobelovcem Andrićem jer kaže, kao i Andriću, i njemu je slabo išla matematika.

"Pravi profesionalac što se tiče pesničkog rada zato što je on svoje pesme godinama doradjivao, dogradjivao, doterivao, baš kao što rade pravi pesnici, onako kako nas u školi i uče,da nastaje jedna dobra pesma,čovek se vraća, prvi bude sebi najveći kritičar i stalno se trudi da prevazidje sebe, to je on radio, tako da mene nagrada nije mnogo iznenadila", kaže Marija Cerovina, profesor Srpskog jezika i književnosti.

"Ponovo živim nekadašnji san, iznova dok vremenski vetar odnosi dan, kada u budući pogledaš stari se vrati, kako da um bez bola sudbu da shvati. Kako da srce na tren oslušne glas, kako jer one će privesti spas, zar još jednom da ne zapoji meni", kaže Ilija Fonolov Francisković.

Treće izdanje "Erinerung"-a se štampa, a Ilija priprema novu zbirku pesama koja će izaći do kraja godine.

"Pre samoh medikamenata često trebamo pokušati da upotrebimolepu rec i lepu sliku kako bismo izlečili", kaže Ilija Fonolov Francisković.

Kad postane lekar Ilija veruje da će nastaviti da slika i piše, jer mu, kaže, nadahnuće nikad ne nedostaje.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво