Ručni radovi ponovo aktuelni u Petrovcu na Mlavi

Kada su u pitanju igle, konci i materijali, žene iz udruženja Riznica Mlave, znaju sve. Od veza toledo, poznatijeg kao rišelje, preko kosovskog veza i takozvanog veza „za iglom", reljefnog boda i naravno goblena ili pokrstica. Prave i kutije za nakit, lutke, a sašiće sve što zamislite. Sada su odlučile da je vreme, da bolje žive od onoga što znaju.

Ručni radovi koje su nekada devojke vezle i heklale, kako bi ih ponele u miraz kada se udaju, ponovo su aktuelni u Petrovcu na Mlavi. Žene iz udruženja Riznica Mlave, obnavljaju ove radove, a uporedo stvaraju i nove.

Devojačku spremu koju su žene u kuću Đorđevića u Kamenovu kod Petrovca na Mlavi, donosile tokom skoro sto godina, Nadica je odlučila da rekonstruiše kako bi je koristili za promociju svojih pčelarskih proizvoda.

"Pošto se bavimo pčelarstvom i imamo dosta starih alatki i zanata, želimo da otvorimo neku vrstu etno kuće, pa će ovi radovi ulepšati taj ambijent", kaže Nadica Đorđević i dodaje da će dosta ručnih radova koristiti i za razne sajmove i ukrašavanje tezgi.

Posteljine, jastuke, stolnjake, suknje i košulje, koje su njihove bake šile i vezle za svoj miraz, Milica i Marina Đorđević koristiće za folklor. Možda i za druge prilike.

"Mislim da će polako sve to da se vrati, jer sve se u suštini vraća, pa će tako i ručni radovi doći na red. I moda će ponovo da bude kao nekad", kaže Marina Đorđević, Nadičina starija ćerka.

Restauraciju ovog malog porodičnog blaga uradila je Zlata Ćirić iz petrovačkog udruženja Riznica Mlave, koje okuplja petnaestak žena, uglavnom domaćica i penzionerki obdarenih za ručni rad.

"Cilj udruženja je unapređenje života na selu, odnosno da preko tog udruženja što više ljudi zadržimo na selu, odnosno više žena i da imaju dodatni prihod pored osnovnih poslova u svom domaćinstvu", kaže Zlata Ćirić, osnivač udruženja.

Uz male penzije, i još manje zarade od poljoprivrede, dodatni prihod od onog što vole da rade, poseban je dar za žene iz ruralnih krajeva.

"Radila sam u kožari 26. godina. Sada sam u penziji. Imam pet unučadi i uz to dobro dođe heklanje, veženje i pletenje", kaže članica udruženja Ljubica Milutinović, kojoj je heklanje velika ljubav.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара