Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Grafički centar "Nova" i Fond "Humano srce Šapca" pružili su šansu za rad i teže zapošljivim kategorijama. Od 30 radnika, desetoro su osobe sa invaliditetom.

Zbog upale kičmene moždine, Zorica Vraštanović postala je invalid. Završila je ekonomsku školu, a prvi posao dobila je pre tri ipo godine.

"Posao mi mnogo znači, i meni i mojoj porodici obezbeđuje egzistenciju, a ja se osećam jako prijatno što mogu da doprinesem nešto. Posao je prilagođen osobama sa invaliditetom. Snalazim se dobro", kaže Zorica Vraštanović.

Suvenire i tekstil oslikava i Milka Isailović. Zbog zdravstvenih problema nije radila pet godina. Poziv iz Nacionalne službe za zapoljašavanje, promenio joj je način života.

"Preko Zavoda za zapošljavanje sam dobila poziv da se odazovem javnim radovima i tako sam došla u ovu štampariju. Mogu reći da sam veoma zadovoljna, ovde su uslovi za rad prilagodjeni osobama sa invaliditetom, poslodavci su prijatni, uvek nam izadju u susret za naše potrebe, uvek su tu za razgovor", kaže Milka Isailović.

Pored ekonomske nezavisnosti, posao u Grafičkom centru, omogućio je da zaposleni steknu veću sigurnost u  ono što mogu, znaju i žele.

"Pored redovne plate, raduje me i činjenica što se ne razlikujem od drugih ljudi. Jako sam srećna što imam ovaj posao", kaže Nada Jovanović.

U saradnji sa Fondom "Humano srce Šapca" kompanija "Eliksir", besplatno je ustupila prostor, Grafički centar kupio je opremu i obezbedio uslove za nova radna mesta.

"Ustupili smo kako proizvodni prostor tako i kancelarijski, proizvodni prostor smo adaptirali, priveli nameni i ustupili na besplatno korišćenje, a sve u cilju zapošljavanja invalidnih lica", kaže Ružica Popović, Fond "Humano srce Šapca".

Prema podacima Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Šapcu, posao traže 362 osobe sa invaliditetom.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво