Proizvođači jagoda zadovoljni i rodom i cenom

Proizvođači jagoda u okolini Aleksinca zadovoljni su ovogodišnjim rodom iako je i prošle godine, ali i pre dve nedelje, taj kraj tukao grad. Cena od 140 do 170 dinara garantuje isplativost proizvodnje, pa oni koji se godinama bave jagodičarstvom planiraju proširenje proizvodnje.

Lepo vreme ovih dana koriste proizvođači jagoda da sa beračima, koje plaćaju 150 dianra na sat, završe prvu ovogodišnju berbu.

Kristijan Pavlović od 50 ari zasada pod jagodama izdržava četvoročlanu porodicu. I njegov komšija Goran Dinić zadovoljan je ovogodišnjim rodom. Ozbiljno su ušli u posao. Ugradili su kap po kap, kupili su uvozne zasade, osigurali posed, a otkup su ugovorili sa našim hladnjačama.

Proiizvodnja jagoda je sa aleksinačkih brda pre nekoliko godina spuštena u dolinu Južne Morave. Rascepkanost poseda je jedan od problema ovdašnjih proizvođača. Pomoći države ima, ali je kažu, mala.

A koliko je naša jagoda tražena na evropskom tržištu potvrđuje i priča jednog kupca iz Francuske koji je, kažu, zbog specifične slasti i krupnoće ploda zaobišao Španiju i Italiju i po jagode došao u Aleksinac.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се