Читај ми!

Ekološko i ekonomično grejanje

Osnovna škola "14. oktobar" u Dragincu kod Loznice prva je škola u Srbiji koja se greje na pelet, ekološko gorivo čiji je stoprocentni sastav drvo. Pilot projekat je pokrenula i sa milion i po dinara finansirala Lokalna samouprava.

Prva škola u Srbiji, čiji će se đaci grejati na pelet, je Osnovna škola "14. oktobar" u Dragincu kod Loznice. Školu pohađa 280 učenika, a prethodnih nekoliko grejnih sezona škola je imala probleme sa grejanjem zbog loše izolacije, stolarije i stare i dotrajale instalacije.

Direktor škole Velizar Kondić kaže da je cevovod bio u katastrofalnom stanju.

"Dolazilo je po tim kanalima do truljenja cevi, tako da smo, u toku svake godine, imali bar dve ili tri havarije. Naravno uvek je postojala opasnost da dođemo do nekog mesta koje nije moguće popraviti ili zavariti gde se to mora, tako da strepeli smo da ne dođe do prekida nastave", kaže Kondić.

Umesto 150 tona uglja i dvadeset kubika drva od ove jeseni škola se greje na pelet. Najveća dobit je smanjenje štetnih gasova, veća briga za životnu sredinu, otpad pri sagorevanju  sveden je na  minimum, a bitan činilac je i ušteda na troškovima grejanja za oko 20 odsto.

Miloš Marković iz preduzeća "BIOTERM" u Loznici kaže da je ovo jedina škola u Srbiji koja se greje na biorazgradivo gorivo, koje je apsolutno čisto, koje je obnovljivo i koje nema nikakav nivo zagađenosti u odnosu na ugljen-monoksid.

Partnerstvom privatnog i javnog sektora zamenjeno je oko 1.500 metara cevi postavljenih pre 30 godina, instalirana dva kotla čija se potrošnja bazira na isporuci toplotne energije po megavat satima, a cena je usaglašena sa gradskom odlukom.

Ljubinko Đokić, zamenik gradonačelnika Loznice kaže da ukoliko se sistem, odnosno ovo partnerstvo, pokaže tokom grejne sezone kao dobro, nadaju se da će sledeće godine krenuti i u drugim školama.

Cilj pilot projekta grejanja na pelet je uspostavljanje ekonomičnog i efikasnog ekološkog modela, koji bi mogao da se, pored škola na seoskom području, primeni i u ustanovama koje nemaju mogućnost priključenja na lozničku Toplanu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво