Читај ми!

Premijera na "tuđim" daskama

Kraljevačko pozorište, koje je pretrpelo velika oštećenja u prošlogodišnjem zemljotresu, ove godine odigralo je 150 predstava u pozorištima širom Srbije. Glumci kraljevačkog pozorišta izveli su poslednju premijeru u Kruševačkom pozorištu.

Iako radi u oštećenoj zgradi od zemljotresa, kraljevački pozorišni ansambl ove godine odigrao je 150 predstava u pozorištima širom Srbije i iznedrio tri premijere. Poslednju premijeru Kraljevčani su izveli u Kruševačkom pozorištu, koje im je i ranije ustupalo scenu.

Publika je uživala u komadu "Hiperbolični Paraboloid" po tekstu Milice Konstatinović, a u režiji Borisa Todorovića. Zahtevna scenografija koja je postavljena nekoliko sati pre dolaska glumaca, kao da je pozajmljena iz enterijera kraljevačkog pozorišta.

Napukle tavanske grede, oronule instalacije, dotrajali nameštaj istovremeno su kulise za savremenu pozorišnu priču ali i životnu, dramskih umetnika koji u Kraljevu posle zemljotresa rade u identičnim uslovima.

Upravnik kraljevačkog pozorišta Vladan Stanković kaže da se za šezdeset godina istorije ovog pozorišta, nisu toliko putovali i da očekuju reakciju države, jer, kako kaže, ukoliko je jednom beogradskom pozorištu dato šest i po miliona evra za rekonstrukciju, onda se mora naći novca i za njih.

Kada već nisu kod kuće, kraljevačke glumce raduje što su u Kruševcu. Ovde su imali mnogo gostovanja pa se lako snalaze na pozornici, ali iako, nastupaju u jednom od najlepših naših pozorišta, osećaj da nisu na matičnoj sceni je, kažu, popriličan hendikep.

"Tužno je da ovakav ansambl i takva predstava ne mogu da žive u svom gradu, nego moraju da se sele iz mesta u mesto", kaže glumica Gorica Dinulović.

Glumac Petar Lukić kaže da je bitno da kraljevačko pozorište radi i stvara u teškim uslovima, a još važnije je, kako kaže, da se te predstave igraju.

Najveća podrška ovom ansamblu je publika koja je u zavidnom broju stigla iz Kraljeva uoči predstave. Oni kažu da im nije teško da zbog predstave koja vredi i njihovih glumaca pređu sedamdeset kilometara i da pozdravljaju to što je kruševačko pozorište još jednom otvorilo vrata kraljevačkom.

Bez obzira na sve okolnosti, kruševačka i kraljevačka publika, u gradu pod Bagdalom, bila je povlašćena za jedan veliki pozorišni doživljaj. Priča o životu u provinciji, prolaznosti, ljudskim slabostima i nesrećama, maestralno je i režirana i odglumljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво