Ceger umesto kese

Ekološki centar u Kruševcu u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, pokrenuo akciju sprečavanja proizvodnje i distribucije teško razgradivih kesa.

Akcijom "Komšija koristi ceger, ne uzimaj tregericu" kruševački Ekološki centar je uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, delio građanima cegere i biorazgradive kese sa ciljem da se sačuva okolina od teško razgradivih materijala.

Kecelje sa duhovitim sloganom akcije, na kruševačkim pijacama deljene su prodavcima, a cegeri kupcima. Svi su jedva dočekali da se oslobode kesa, a usput i da nešto korisno dobiju na poklon.

"Kupite šibicu, daju vam kesu. To je propast. Ne znamo kod kuće kako da ih se oslobodimo", kaže jedna od kruševljanki koja se zatekla na pijaci.

Građani su podržali akciju iako, kako kažu, često koriste kese, a ne ceger.

Mitra, Ivana, Sara i Rada, učenice su kruševačke Gimnazije, ali su i članice kruševačkog Ekološkog Centra i kažu da im je stalo do očuvanja okoline kao i reka, polja i šuma koje su prepune plastičnih kesa.

Pored cegera ove devojčice delile su i biorazgradive kese. Za razliku od takozvanih tregerica za čije je razlaganje u prirodi potrebno 350 do 400 godina, ekološke, u koje može da stane mnogo više namirnica, razgrade se sto puta brže.

Sa pijace ekolozi su se preselili u tržne centre. U velikim supermarketima Zakon o primeni biorazgradivih kesa već se poštuje, što je za svaku pohvalu, pa su se kupcima delili samo cegeri.

"Trebalo bi koristiti što manje kesa, a sa sobom uvek nositi ceger", kažu kupci.

Za tri do četiri meseca, koliko će trajati akcija sa ciljem spasavanja Srbije od čvrstog ekološkog otpada, biće podeljeno 2. 000 cegera i 10. 000 ekoloških kesa. Na taj način će se, prema računicama ekologa iz prometa, izbaciti više stotina hiljada nepoželjnih tregerica.

"Da bi proizveo kesu tregericu, proizvođač ili distributer moraće po kilogramu da uplati eko taksu za zagađenje životne sredine od 20. 000 dinara. To je 20 puta veća taksa od one za proizvodnju biorazgradivih kesa", kaže Bratislav Poprašić iz kruševačkog Ekološkog Centra.

Akcija koja je započeta u Kruševcu, sprovešće se na teritoriji čitavog Rasinskog Okruga.

Polovinom septembra na snagu je stupila zakonska odredba koja će postepeno sprečiti proizvodnju i distribuciju teško razgradivih kesa, a njena primena počeće od 1. januara sledeće godine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 28. sep 2011, 12:42)
anonymous [neregistrovani]

Sjajno!

Konacno neki konkretan i veoma efektivan potez! Drzim palceve da ova akcija zazivi u celoj Srbiji kao i da se svest o posledicama naseg ponasanja kontinuirano produbljuje.