Velika Plana izvozi rasad lavande

Selekciona stanica "Superior" u Velikoj Plani, poznata po proizvodnji semena paprike, paradajza i kupusa, proizvodi rasad aronije i lavande koji izvozi u Hrvatsku.

Lavanda u Srbiji nije autohtona vrsta. Stanište ove biljke su topli i suvi krajevi, a na Balkanskom poluostrvu najviše je ima u primorju.

Uzgaja se u Hrvatskoj, ali se rasad za plantažno gajenje ove eterične biljke proizvodi u Velikoj Plani.

Selekciona stanica "Superior" odavno je poznata po proizvodnji semena paprike, paradajza i kupusa, a odnedavno proizvodi i rasad lavande i aronije.

Osnivač selekcione stanice "Superior" dr Ivo Đinović kaže da su kolege iz Hrvatske izuzetno zadovoljne rasadom koji oni proizvode i da "u jednom turnusu" mogu da proizvedu 100.000 biljaka.

Za sada je ugovorena proizvodnja 300.000 sadnica, a kupcu u Hrvatskoj potrebno je milion biljaka.

Za razliku od lavande, aronija može uspešno da se gaji i u hladnijim oblastima, a njena lekovita svojstva nadmašuju čuvenu borovnicu nekoliko puta i od svih biljaka ima najviše antioksidanata. Po rečima, Ive Đinovića, aronija se sve više gaji i na našim prostorima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 05. mar 2011, 10:05)
Aspalathos [neregistrovani]

opojni mirisi

Opojni mirisi mediterana, naročito lavande na koju miriše ceo Hvar neodoljivo me podseća na nezaboravna leta. Prosto mi zvuči neverovatno da se lavanda izvozi u Hrvatsku. Iskreni komplimenti i mnogo uspeha!

(petak, 04. mar 2011, 15:25)
anonymous [neregistrovani]

svaka cast

Svaka cast, lepo organizovan posao uz pametne ideje, uvek daje dobre rezultate i profitabilno je.