Montažna crkva za vojsku

Montažna crkva izrađena u Nišu po porudžbini Vojske Srbije otpremljena je na Divčibare, gde će biti postavljena na mesto pogibije dvojice pripadnika Vojske 6. aprila 1999. Za crkvu vrednu 12.000 evra Eparhija valjevska, u saradnji sa Vojskom, prikupila je iz donacija 10.000 evra, a dve je donirao njen graditelj Svetislav Mančić iz Niša.

Umeto spomenika, Vojska Srbije se svojim pripadnicima stradalim na Maljenu u Nato bombardovanju odužuje crkvom. Montažna crkva od granita napravljena u Nišu posvećena je potporučnicima Siniši Radiću i Veljku Savičiću.

"Crkva će biti postavljena na planini Maljen na mestu Kraljev sto u čast dvojice pripadnika 126 brigade za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje, koji su izgubili život u ratu 1999. godine. Koliko znamo, to je prva crkva posvećena pripadnicima vojske i biće otvorenog tipa za građane", kaže kapetan Branko Radovanović.

Montažna crkva težine je oko sedam tona. Transportuje se cela, skida se jedino kupola i sve se ponovo montira, kaže njen tvorac, za manje sat vremena.

"Crkva je površine 20 m2, ugrađeno je tri tone čelika, 50 m2 mermera sa Tasosa. Pod je od granita i freskopisana je", kaže Svetislav Mančić, preduzeće za obradu kamena "Mančić granit".

Na ovoj mini crkvi radila su četiri radnika i freskopisac. Manje od četiri meseca. Kompletno je opremljena po pravoslavnim kanonima i praktično odmah po istovaru u njoj se mogu obavljati svi crkveni obredi.

Crkva je građena oko mesec i po dana, a oslikavana je puna dva meseca. Ovde su, kažu, zastupljeni svi pravoslavni sveci.

Ovo je treća montažna crkva koju je Mančić izradio. Prve dve naručili su žitelji sela kod Vlasotinca i Gadžinog Hana.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 0 pošalji komentar