Počeo sremski festival dokumentarnog filma

Na 2. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije, u naredna tri dana, publici će biti predstavljeno više od šezdeset filmova, domaćih i stranih autora.

Dvadestčetvorogodišnji Stanislav Kralik iz Slovačke, najmlađi je takmičar 2. Srem film festa u Vrdniku. U autorskom filmu ''Grad rđe''opisuje propalo brodogradilište, koje je, kaže, nekada bilo simbol grad u kom je rođen.

"Drago mi je što učestvujem i što ću videti mnogo dobrih filmova, i zato me je poziv na ovaj festival oduševio", rekao je Kralik.

Na festivalu u Vrdniku publici će biti predstavljeno 56 takmičarskih i šest revijalnih filmova koje je odabrao stručni selektor.

"Ja mislim da sam događaj i pojave nisu dovoljni da bi se nešto zvalo dokumentaracem. Mora se videti autorski pristup, mora se videti prosede tog autora, njegov ugao gledanja", rekao je selektor festivala Vladimir Perović.

Cilj festivala je prmocija dokumentarnih filmova, ali i prirodnih lepota i kulturnih nasleđa Srema.

"Vrdnik ispunjava sve uslove kada je u pitanju ekologija i kada je u pitanju turizam", naglašava Igor Čolak, osnivač i direktor festivala. "Nacionalni park 'Fruška gora je tu, zatim blizina Obedske bare i specijalnog rezervata Zasavica."

Održavanje Festivala podržale su i međunarodne organizacije.

"Bilo je i logično da SWG kao regionalna organizacija koja pruža podršku sličnim manifestacijama i bavi se ruralnim razojem, a ova manifestacija posredno utiče i na ruralni razvoj ovog regiona", rekao je Aleksandar Damjanović, regionalni kordinator SWG. "Otuda je došla ideja da podržimo jednu ovakvu manifestaciju."

Simbolično, organizatori su Vrdniku poklonili skulpturu u obliku bubamare, napravljenu od reciklažnog materijala.

Zoran Bošnjak, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Termal", smatra da je banja pravo mesto za održavanje manifestacije posvećene turizmu, ekologiji i zdravom životu.

Na festivaluju učestvuju takmičari iz 35 zemalja. Zatvara se u subotu, dodelom Zlatne, Srebrne i Bronzane bubamare za najbolja dokumentarna ostvarenja.

rts.sabac@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar