Prekida se rad fizikalne medicine u Priboju

Služba fizikalne medicine Rehabilitacionog centra Pribojska banja, odlukom republičke zdravstvene inspekcije, prestala je sa radom u iznajmljenim prostorijama hotela "Lim" i u porti manastira, gde se nalaze bazeni. U adaptirane prostorije hotela Služba se uselila prošle godine, kada je u postupku restitucije zgrada RH centra pripala Mileševskoj eparhiji.

Posle višemesečnog rada u iznajmljenim prostorijama pribojskog hotela "Lim" i gotovo 15.000 specijalistickih i preventivnih pregleda, odlukom republičke zdravstvene inspekcije, Služba fizikalne medicine RH centra Pribojska banja, prestala je sa radom u tim prostorijama i porti manastira gde se nalaze bazeni.

U adaptirane prostorije hotela "Lim", Služba fizikalne medicine uselila se nakon prošle godine okončanog sudskog spora u kome je u procesu vraćanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zgrada RH centra u Pribojskoj banji pripala Mileševskoj eparhiji.

Bez radnog prostora, Služba fizikalne medicine, ostala je već drugi put za godinu dana. Posle iseljenja iz RH centra u Pribojskoj banji, gde su radili gotovo četiri ipo decenije, zabranjeni su pregledi  i  terapije u ovom prostoru, koji je bio privremeno rešenje.

"Najviše gube pacijenti, oni gube jedan jeftin i dobar vid lečenja. Od povreda, preloma, zatim oboljenja kičme, hroničnih reumatskih bolesti, zatim oboljenja perifernog nerva, i rezultati su bili izuzetno dobri", kaže dr Dragan Pijevčević, upravnik Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Dragana Đenisijević, glavna medicinska sestra kaže da kada vidi ove prazne prostorije bez pacijenata, mora da strahuje, mada im, dodaje, niko nije rekao da imaju razloga za to.

Uprkos rezultatima, dobroj organizaciji prevoza pacijenata do Banje, opremi i stručnom kadru, ovde se sada čeka, kakvo takvo rešenje problema, pre svega zbog žitelja opština koji gravitiraju ka pribojskoj bolnici.

"Mi uglavnom možemo pružiti usluge za potrebe opštine Priboj, jer nemamo prostora, ostali smo bez prostora i bez prirodnog faktora za dosadašnji rad", kaže direktor organizacione jedinice bolnica Priboj dr Dragan Cetković.

U iščekivanju trajnog rešenja tridesetak zaposlenih u ovoj službi, očekuje da će biti raspoređeno u pribojskoj bolnici i domu zdravlja. Za to vreme, na stotine pacijenata ostaće bez prirodnog lečenja, odnosno bez hidro-terapije u ovdašnjim lekovitim banjskim izvorima.

Uz predlog da se po otklanjanju nedostataka nastavi rad u dosadašnjem prostoru i preispita rešenje o zabrani rada koje se obrazlaže poremećenim jedinstvom u organizaciji i funkcionisanju pružanja zdravstvenih usluga, u pribojskoj opštini, nude, novo rešenje.

Presednik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da će opština kupovinom dela parcele koja je potrebna za izgradnju trafo-stanice i poslovnih objekata obezbediti deo nedostajućih sredstava investitoru, odnosno SPC koja će do sezone završiti adaptaciju i opremanje RH centra u Banji.

U tom objektu, za koji je pripremljena neophodna projektna dokumentacija, kako je dogovoreno  bez nadoknade, SPC ustupiće prostor Službi fizikalne medicine, čijim zatvaranjem trenutno gube svi, od pacijenata do žitelja Banje u kojoj ima oko 1.000 ležaja u privatnom smeštaju.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 0 pošalji komentar