Beogradska opera na otvorenom

Na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, prvaci beogradske Opere i orkestar Narodnog pozorišta izveli su najpoznatije arije iz Aide, Travijate, Toske, Trubadura.

U okviru Festivala umetnosti "Maglič" koji je u Kraljevu organizovao Kulturni centar "Ribnica", ovog vikenda su na Trgu srpskih ratnika nastupili prvaci Opere i orkestar Narodnog pozorišta iz Beograda.

Jedinstveni doživljaj na otvorenom je, kažu, najkraći opis gostovanja beogradske opere u Kraljevu. Trg srpskih ratnika bio je premali da primi sve one koji vole ozbiljnu muziku, ali i mnogo Kraljevčana koji su prvi put čuli operske arije, što je pokazalo da je opravdan cilj da se na ovakav način opera približi i onima koji je ne poznaju, jer do ove večeri nisu ni imali priliku da je upoznaju.

"Naš cilj inače jeste da edukujemo. Da ljude upoznajemo i sa kvalitetnom muzikom, da čuju ono što nemaju često priliku da čuju", kaže dirigent Ana Zorana Brajović. "Na taj način kulturno obrazujemo i slušaoce i gledaoce, a sada evo i obične građane."

Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, prvaci i solisti beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović, Suzana Šuvaković Savić, Aleksandra Angelov, Janko Sinadinović, Hong Li i drugi, u pratnji kompletnog orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, izveli su najpoznatije arije iz opera Aida, Karmen, Travijata, Toska i Trubadur, što je naišlo na izvanredan prijem publike, a time i na neke nove ideje.

"Ovaj koncert i reakcije publike, pokazali su da je ovo pravi potez. Opera na otvorenom mogla bi, što se ovde videlo, posle Kraljeva da krene kroz celu Srbiju i tako ljudima približi i ovu vrstu umetnosti", kaže Jasmina Trumbetaš Petrović.

Gala koncertom operskih arija, Kraljevčani su očito imali privilegiju da na prvom gostovanju opere na otvorenom u ovom delu Srbije, čuju prekrasne tonove najpoznatijih opera, ali i da se ova ideja proširi i na ostale srpske gradove.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333-465

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2013, 12:26)
slavisa [neregistrovani]

opera


Ja Vam se naiskrenije zahvaljujem,na divno vece koje ste nam priredili.Bio sam fasciniran i pocastvovan sto sam imao priliku da uzivam i da te veceri budem deo Vas.Jos jednom VELIKO HVALA.