Oskrnavljen spomenik na Čegru

Spomenik poginulim junacima na Čegru kod Niša oskrnavljen grafitima, najverovatnije tokom noći. Grafiti su ispisani i na stazi i putu koji vodi do spomenika.

Najverovatnije tokom noći grafitima je oskrnavljen spomenik poginulim junacima na Čegru kod Niša.

Najveći grafiti ispisani su na stazi i putu koji vodi do kompleksa. Na samom spomeniku piše N K.

Selemir Marković koji se brine o Čegru kaže da za 27 godina ne pamti ovako nešto. Kompleks na Čegru omiljeno je izletište Nišlija. Kako nema sigurnosne kamere najveći je problem noću. 

Samo pre deset dana, uz državne počasti, na ovom spomeniku je obeleženo 204. godišnjica bitke na Čegru, koja se smatra presudnom u Prvom srpskom ustanku.

Bitka na Čegru koja je vođena 31. maja 1809. godine poznata je po vojvodi Stevanu Sinđeliću koji je, videvši da gubi bitku protiv brojčano nadmoćnijih Turaka, pucao iz kubure u magacin baruta.

U eksploziji su poginuli svi srpski vojnici, a nakon bitke Turci su u znak odmazde sagradili Ćele kulu.

broj komentara 20 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. jun 2013, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

@@edukacija

Izvini, ali naziv edukacija je stariji od obrazovanja! Na Iusu je nastalo pravo! Da se koristi samo obrazovanje, to se ne bi zvalo obrazovanje...shvatas!?

(ponedeljak, 10. jun 2013, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

Строго кажњавати

Пронаћи починиоце овог ванадализма и строго их казнити. Новчано и физичким радом.

(nedelja, 09. jun 2013, 23:26) - anonymous [neregistrovani]

@edukacija

jos uvek nisi razumeo o cemu se radi procitaj bolje komentar dole sa kojim se i sam slazem.Pokusacu da ga slobodno interpretiram:kad bi se vise obrazovali a manje edukovali bili bi mnogo mnogo pametniji...

(nedelja, 09. jun 2013, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

edukacija

kakve veze ima ovo sa edukacijom i obrazovanjem, ovo je odraz vaspitanja i kulture koje pojedinac kako kuci treba da uci i u skoli, medjutim kod nas je skola samo po nazivu vaspitno obrazovana ustanova

(nedelja, 09. jun 2013, 20:02) - dejca [neregistrovani]

!!!!!!!

Problem je popustljivost... pre 30-ak godina u mom gradu je bilo 5 policajaca a znao se red i sta se sme a sta ne!! I ne daj boze da te uhvate u ovako nesto..
A sad??? 50 njih i opet haos po gradu..

(nedelja, 09. jun 2013, 19:31) - Nebojša [neregistrovani]

Primena represije

Nema nam druge primena represivnih mera,nema tu vise popustanja sa ovakvim, ne znam, plasim se da ne upotrebim neki ruzan izraz,ali za ovakve pojedince nema opravdanja.Zakon u ruke,pa odmeri.

(nedelja, 09. jun 2013, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

Edukovanje

E.da se u mojoj Srbiji vise OBRAZUJE, a manje edukuje, ne bi se ni ovo desavalo.

(nedelja, 09. jun 2013, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

sramota

I mi se posle busamo u grudi i kazemo da smo mi nebeski narod a unistavamo svoje spomenike,samo mogu da kazem tesko nama normalnima.Evropo ti idi i nemoj nas cekati...

(nedelja, 09. jun 2013, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Makita

Edukovanje ne dolazi samo iz skole.Covek se moze lako i sam da edukuje,ako se samo malo smatra da on sam necemu vreadi.Pozdrav

(nedelja, 09. jun 2013, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Problem

Problem je sto mlade kroz skole i medije nedovoljno edukujete o vlastitoj istoriji i kulturi, da znaju ne bi se tako ponasali.