Koncert u čast Milanskog edikta

Povodom godišnjice Milanskog edikta, Niški simfonijski orkestar je u Nišu održao koncert pod nazivom "Zahvalnost tvorcu". Sa članovima orkestra nastupili su solisti iz Beograda, Kragujevca i Niša.

Niški simfonijski orkestar održao je u Nišu koncert povodom proslave 1.700 godina Milanskog edikta. Članovi orkestra kažu da je reč o veoma ambicioznom projektu.

"Jeste ambciozan, zato što je reč o nekim kompozicijama koje se retko izvode i koje ne spadaju u neki klasičan repertoar simfonijskog orkestra", kaže Aleksandar Spasić, dirigent.

Uskrsu je bio posvećen Pergolezijev oratorijum Stabat mater, a Šostakovičev Koncert za klavir i orkestar, pravi je izazov za svakog pijanistu.

"Odlikuje se stvarno velikim virtuozitetom i promenom ritmova, tako da izazov jeste, ali dosta smo se dobro uklopili", kaže Petar Mladenović, pijanista.

Ovakvi koncerti su retki, a namenjeni su i publici koja nije dovoljno upoznata sa ovakvom muzikom.

Direktor Niškog simfonijskog orkestra Vesna Bratić kaže da im je cilj da vrate publiku i da se izvuku iz klišea: "uvertira-koncert-simfonija".

Ovo je prvi od tri koncerta koja su posvećena jubileju Milanskog edikta, a u Niškom simfonijskom orkestru, za naredne koncete već najavljuju, pored domaćih učesnika i veliki broj nastupa iz inostranstva.

broj komentara 0 pošalji komentar