Praistorija i srednji vek na jednom mestu

Zavičajni muzej u Priboju priprema stalnu postavku koja će prikazati svet praistorijskih žitelja - alat, oružje i nakit s kraja četvrtog milenijuma pre nove ere, istoriju metalurgije i bogato kulturno nasleđe tog kraja.

U Zavičajnom muzeju u Priboju počela je opsežna rekonstrukcija jedne od najstarijih kuća u kojoj će biti smeštena stalna izložbena postavka.

Tragom jarmovačkih rudara, Pribojci su došli do saznanja o bogatoj istoriji metalurgije u svom kraju.

Svet praistorijskih žitelja Kaluđerskog Polja, kod Priboja, dočaravaju pronađeni alati, oružje, nakit, humke s kraja četvrtog milenijuma pre nove ere.

Nedaleko su čuveni Mažići, sa manastirom Orahovica, iz druge polovine 12. veka. Poznato je da su u tom manastiru, u 15. i 16.veku, rađeni hirurški zahvati. U tom kraju je i manastir Banja, zadužbina Nemanjića, u kome su  stolovali  prvi srpske episkopi.

To su tek detalji iz bogate prošlosti pribojskog kraja, koje jedan od najmlađih muzeja u Srbiji istražuje i čuva.

Posle 22 godine čekanja, Muzej će imati priliku i da prikaže deo eksponata koji ukazuju na bogato kulturno nasleđe.

Prema rečima Sava Derikonjića, direktora muzeja u Priboju, radovi bi trebalo da budu završeni za tri meseca.

Radove će sa oko 125.000 evra, finansirati opština i Evropski program za razvoj, a od Ministarstva kulture se očekuje pomoć u pripremi stalne izložbene postavke.

Uz prostor za stalnu muzejsku postavku, biće uređen i amfiteatar sa odabranim eksponatima, nekim od 750 kamenih spomenika iz praistorijskog perioda pribojskog kraja.

broj komentara 0 pošalji komentar