Kako podeliti vodu

Meštani Borovca godinama se spore oko prava na korišćenje vode. Za seoski vodovod, građen pre više decenija, dokumentacija je nepotpuna, a sudski spor bez viljivog rešenja.

Iako nije učestvovao u izgradnji seoskog vodovoda, Milutin Radovanović  iz zaseoka borovac, u kosjerićkom selu Varda, nesmetano je, u dogovoru sa komšijama, koristio višak vode.

Kada je pribavio saglasnost da vodu zahvata i sa samog izvora, starim korisnicima, porodici Jovanović, i njemu, mučna suđenja postala su svakodnevnica, a slavine i kod jednih i kod drugih sve suvlje.

Sporan je postao i cevovod koji se pruža preko Radovanovićevog imanja.

"Kad smo cev ukopali da prikačimo vodu po rešenju, oni su hteli svađu. Ja nisam hteo, sklonio sam se i hoću da rešimo sve zakonskim putem", kaže Milutin Radovanović. 

Milorad Jovanović kaže da korišćenje vode nije problem kada ima dovoljno vode, ali u letnjim mesecima voda često nestaje.

I dok i jedni i drugi čekaju odluku suda, republički vodoinspektor naložio je i Jovanovićima, jer je Radovanović u postupku dobijanja građevinske dozvole, da pribave vodne akte u skladu sa zakonom. Oni su dugo bili u uverenju da, samim tim što su sa mesnom zajednicom učestvovali u izgradnji vodovoda 63, imaju potrebne papire, kakve ne samo da nema ovaj vodovod, nego i većina od oko 400 seoskih vodovoda u Kosjeriću.

"Organ nadležan za postupanje po njihovom zahtevu doneo je rešenje i odbio zahtev kao neosnovan, jer isti seoski vodovod ne ispunjava minimalne tehničke uslove sa građevinskog aspekta i s obzirom na podelu vode", kaže Vesna Tošić, stručna saradnica za vodoprivredu OU Kosjerić.

Dakle, valjanu dokumentaciju, po važećem Zakonu, moraju svi pribaviti, što iz Direkcije za vodu savetuju korisnicima seoskih vodovoda širom Srbije, kako ne bi dolazilo do problema poput ovoga u Vardi.

broj komentara 0 pošalji komentar