Читај ми!

LSV: Smanjiti diskriminaciju u društvu

Moramo ukloniti svaku barijeru, jer u 21. veku ne sme postojati opravdanje za to da se osobama sa invaliditetom ne omogući ulazak u sve gradske institucije i više i jače stimuliše njihovo zapošljavanje, rekao je lider LSV-a Nenad Čanak.

Predsednik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i Bojan Kostreš razgovarali su u Kikindi sa predstavnicima Saveza organizacija amputiraca Srbije i zaključili da je potrebno ukloniti svaku barijeru kako bi se osobe sa invaliditetom uključile u sve društvene tokove.

"Moramo ukloniti svaku barijeru, jer u 21. veku ne sme postojati opravdanje za to da se osobama sa invaliditetom ne omogući ulazak u sve gradske institucije i više i jače stimuliše njihovo zapošljavanje", rekao je Čanak.

Lider LSV-a je ocenio da se kroz razgovor sa predstavnicima organizacija amputiraca još jednom uverio da je odnos prema osobama sa invaliditetom odnos koji nema i ne sme da ima bilo kakve veze sa politikom "jer je to civilizacijska stvar za koju se svi zajedno moramo zalagati".

"Mi ćemo sve što je u našoj moći učiniti da te osobe dobiju mogućnost neometanog kretanja, neometanog uključivanja u sve društvene tokove i da im njihov invaliditet ne bude nikakava prepreka za normalan život u ovom društvu", poručio je Čanak.

Predsednik Saveza organizacija amputiraca Srbije Zoltan Moldvai rekao je da su se članovi organizacija dogovorili sa koalicijom koju predvode Nenad Čanak i Boris Tadić da lobiraju u njihovo ime u budućem sazivu Skupštine Srbije.

"Danas smo se dogovorili da nam oni u budućem sazivu republičkog parlamenta pomažu da institucionalno rešimo našu problematiku. Naši problemi za sada su bili nerešivi, a naša želja je da nam se kroz zakonska rešenja omogući da živimo život dostojan čoveku", rekao je Moldvai.

Kostreš je rekao da diskriminacija u našem društvu ne treba da se smanji, nego mora u potpunosti da nestane.

"Osobe sa invaliditetom moraju biti u svakom smislu ravnopravni članovi ovog društva i više nikada ne smeju da se osete drugačije", poručio je Kostreš članovima udruženja amputiraca.

Članovi udruženja su naveli da osobe sa invaliditetom decenijama nisu mogle da uđu u zgradu Skupštine opštine Kikinda, jer taj prostor nije bio fizički pristupačan za ulaz invalidskim kolicima, a onda je za svega godinu dana, koliko je LSV bila u lokalnoj vlasti, problem rešen postavkom posebne platforme.

Oni su naveli i da je prošle godine u lokalnom budžetu, na predlog LSV-a, izdvojeno 15 miliona dinara, a posebne pogodnosti i prednost imali su poslodavci koji su zaposlili osobe s invaliditetom, osobe starije od 45 godina, žrtve porodičnog nasilja ili samohrani roditelji.

LSV Zrenjanina: Jovanović nas uči autonomiji

Gradski odbor LSV u Zrenjaninu saopštio je da lider LDP-a Čedomir Jovanović pred svake izbore dolazi da uči Zrenjanince šta je autonomija Vojvodine, a, kako navode ligaši, njegova stranka redovno ne uspeva da pređe cenzus u tom gradu.

"Pred svake izbore Čedomir Jovanović dolazi da poruči kako mu trebaju glasovi i da nas uči šta je autonomija Vojvodine i kako se za nju treba boriti", navedeno je u saopštenju zrenjaninskog LSV.

Na taj način je lideru LDP-a "redovno uspevalo da nijednom ne pređe cenzus u Zrenjaninu, jer nama ne trebaju vatreni govori proroka iz Beograda, nego ljudi koji će se iz Vojvodine boriti za vojvođanske interese".

Jedanaest odbornika i odbornica odborničke grupe LSV u Zrenjaninu, kao i pet pokrajinskih poslanika iz Zrenjanina žele Jovanoviću da "nekada i LDP ima barem jednog odbornilka ili poslanika", dodaje se u saopštenju.

Predsednik LDP-a rekao je u Zrenjaninu da lider LSV Nenad Čanak "više ne postoji".

Čanak i njegova stranka "više ne znače ništa, postali su niko i ništa, postali su Boris Tadić", rekao je Jovanović, a prenosi LDP u saopštenju i dodaje da se LSV utopila u krnju demokratsku stranku.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво