Kula Nebojša postaje muzej

Nebojšina kula u Donjem gradu na Kalemegdanu postaće izložbeni prostor, zahvaljujući saradnji stručnjaka iz Srbije i Grčke. Kula Nebojša će prve posetioce primiti krajem godine.

Tim stručnjaka Istorijskog muzeja Srbije s kolegama iz Grčke priprema koncept izložbenog prostora u Kuli Nebojša, koja će do kraja godine biti spremna za prve posetioce posle višemesečne restauracije, saoštilo je Javno preduzeće "Beogradska tvrđava".

U saopštenju se navodi da će Kula Nebojša biti izložbeni prostor u kojem će, na originalan način, uz korišćenje modernih audio-vizuelnih elemenata, izložba biti postavljena tematski i po nivoima.

Posetioci će moći da vide priču o istorijatu Kule, Prvom srpskom ustanku, kao i priču o Srbiji i Grčkoj kao oslobođenim zemljama, dok će jedan deo kule biti posvećen Rigi od Fere, grčkom revolucionaru koji je stradao u Srbiji.

"Restauracija Kule Nebojša i njeno uključivanje u kulturni život Beograda najveći je projekat te vrste, koji je rađen ne samo u našoj zemlji već u celom regionu", piše u saopštenju.

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" navodi da je obnova Kule Nebojša i njena ponovna funkcionalna upotreba, prilagođavanje savremenim uslovima, uz istovremeno očuvanje autentičnosti pionirski poduhvat.

"Obezbediti objekat, zaštititi ga od plavljenja i podzemnih voda, uz istovremeno osavremenjavanje prostora i njegovo uključivanje u kulturni život Beograda - bio je veliki izazov", navodi se u sopštenju.

Zahvaljujući donaciji Grčke i sredstvima iz budžeta grada, obnovljeni su Kula, Priobalni bedem i Vodena kapija.

Radovi na revitalizaciji objekta počeli su u junu 2009. godine, a završeni u maju ove godine.

Projektnu dokumentaciju su uradili Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Arhitektonski fakultet u Beogradu, uz konsultantske usluge Arheološkog instituta SANU.

Izvođač radova je "Koto" iz Beograda. U narednom periodu biće uređen okolni prostor, uvedena struja u kulu i obezbeđen bezbedan prilaz kompleksu, odnosno pešački prelaz i semafor.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 05. avg 2010, 12:43) - Igor [neregistrovani]

Bela Kula/Kula Nebojsa

Interesantno, u Solunu je napravljen isti fazon sa Belom Kulom, isto muzej na par nivoa. Sve u svemu, jako pozitivna vest, jer je Bela Kula prerasla u simbol Soluna, pa sto ne i Kula Nebojsa da bude jedan od simbola Beograda.

(sreda, 04. avg 2010, 19:23) - Akademik Profesor Dr.Srboljub Zivanovicanonymous [neregistrovani]

Masovna grobnicaJasenovackih zrtava pored kule Nebojse

Dobra je ideja da se kula Nebojsa i prostor oko nje pretvore u izlozbeni prostor. Srpski i Grcki narod to zasluzuju, a posebno revolucionar i borac za slobodu Srba i Grka Riga od Fere.
Medjutim zelim da podsetim da se pored kule nebojse nalazi masovna grobnica u kojoj su sahranjeni lesevi koji su doplovili Savom iz Jasenovca. Trebalo bi na neki nacin obeleziti i to mesto, ikli pak da u nekom delu izlozbenog prostora budu spomenute zrtve hrvatskog genocida nad Srbila,Jevrejima i Romima u toku II svetskog rata/
Sa postovanjem
S.Zivanovic. Predsednik Medjunarodne komisije za istinu o Jasenovcu. London,Velika Britanija

(sreda, 04. avg 2010, 08:09) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Hvala vam na ovoj saradnji i Srbima i Grcima.
Tako treba nastaviti, raditi i ocvrscivati se u svakom pogledu. Sigurno da ove dve zemlje imaju mnooooogo lepoga ovome svetu da ponude.

(sreda, 04. avg 2010, 02:46) - anonymous [neregistrovani]

.

Lepo! Neka žive Srbi i Grci!