Festival posvećen Momčilu Nastasijeviću

Kulturni centar Beograda na trećem Festivalu pisca bavi se mogućnostima vizuelnog, teatarskog, muzičkog i literarnog tumačenja dela Momčila Nastasijevića. Autori izložbe su Olivera Rakić-Stošić i Predrag Petrović.

Ovogodišnji treći Festival jednog pisca u Kulturnom centru Beograda, posvećen je tumačenju opusa Momčila Nastasijevića, jednog od najznačajnijih stvaralaca srpske avangardne književnosti.

Nastasijević je rođen u Gornjem Milanovcu 1894. a umro u Beogradu 1938. godine. Kao pesnik, pripovedač, dramatičar i esejista svrstava se u najzagonetnije srpske pisce, a bio je i jedan od omiljenih profesora književnosti i jezika u Beogradu.

Za razliku od njegovog života koji možda nije delovao avanturistički ni uzbudljivo, Nastasijevićevo delo to jeste.

Olivera Stošić Rakić autor je projekta Festival jednog pisca i autor izložbe o radu Momčila Nastasijevića.

"Ambicija nam je da doprinesemo boljoj i šire dostupnoj slici književne istorije Beograda. Izložba predstavlja jedan prilično sveden i uobičajen život jednog intelektualca u Beogradu u periodu između dva rata", navodi Stošić Rakić dodajući da je cilj upućivanje publike na istraživanje dela Nastasijevića.

U gornjem izložbenom prostoru nalaze se fotografije i dokumenti od kojih su mnogi prvi put pred očima javnosti, a koji svedoče ne samo o Nastasijevićevom delu, nego i o umetničkom stvaralaštvu njegove braće.

Predrag Petrović, autor izložbe, kaže da je Festival jednog pisca koncipiran tako da afirmiše umetničke vrednosti koje su savremenom društvu nedovoljno dostupne.

"Izložba je zapravo dijalog modernih proučavalaca književnosti sa našom književnom prošlošću. Dva dela izložbe odnose se na audio-vizuelnu prezentaciju Nastasijevićevog opusa i na informativno dokumentarnu građu na osnovu koje je lakše upoznati bogatu aktivnost umetnika i njegove porodice", navodi Petrović.

U okviru Festivala, koji će trajati do 21. juna, biće održani okrugli stolovi i tribine posvećeni rukopisnoj zaostavštini, predavanja i koncerti.

Na prvom i drugom Festivalu pisca predstavljeno je stvaralaštvo Rastka Petrovića i Stanislava Vinavera.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2012, 20:18) - Branka Jozovic-Medenica [neregistrovani]

najbolji profesor

Kao stari ucenik "Skole za negu lepote" zelela bih samo da kazem da boljeg profesora i razrednog staresine od Dragana Pavlovica u toj skoli nije bilo!

Sa velikim postovanjem

ucenica I8 generacija 96

(ponedeljak, 05. dec 2011, 05:23) - Раде ЈУКИЋ, проф. [neregistrovani]

фестивал песника средњошколаца ''Момчило Настасијевић''

Драган Павловић(1952 - 2009), професор српског језика у Школи за негу лепоте у Београду, покретач је и идејни творац манифестације ''Сусрети песника средњошколаца СР Југославије'' (касније Србије и Црне Горе). Манифестација је носила име нашег песника Момчила Настасијевића.

Ова манифестација се традиционално одржавала од 1992. год. под покровитељством Школе за негу лепоте а касније и под покровитељством Министарства просвете. Датуми одржавања су увек били у октобру уочи Београдског сајма књига. Последњи, по реду једанаести сусрети, одржани су децембра 2004. год.

На ову манифестацију редовно се пријављивало преко стотину средњих школа, неколико стотина песника средњошколаца са преко хиљаду песничких радова. На финалним данима фестивала позивано је тридестак најбољих песника од којих су бирани три најбоља песника средњошколца. Треба напоменути да су жири увек сачињавали наши еминентни песници. Само да поменемо академика Милосава Тешића, Душка Новаковића, Љубивоја Ршумовића, Слободана Зубановића ...
Сусрети су скоро увек добро пропраћени у нашим електронским и штампаним медијима.

(četvrtak, 04. jun 2009, 20:54) - Babic Marija [neregistrovani]

nagradimo lepim komentarom mlade umetnike

U Galeriji ARTGET Kulturnog centra Bgd nastupili su eminentni mladi umetnici koji su za izvanredno izvodjenje dela Baha... zasluzili da imenom i prezimenom budu pohvaljeni jer su Beogradu podarili muziku za pamcenje. Malo vise postovanja za veliki trud i umece nasih mladih umetnika. Dajte naciji vise takvih koncerata jer je to muzika koja oplemenjuje.