Otvoren najveći srpski muzej u inostranstvu

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i državni sekretar za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Mikloš Šoltes otvorili su u Sentandreji novi Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja.

"Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandaru, a severna upravo ovde, u slavnoj Sentandreji", rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju novog Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

Istakao je da pomisao na Sentandreju izaziva i osećanje ponosa i osećanje melanholije.

"Prvo, zbog bogatog nasleđa naših davnih sunarodnika, a drugo zbog činjenice da su protok vremena i istorijski procesi učinili da je ovde preostalo malo Srba. Muzej će biti nova, sadržajna tačka na ovom mestu bogatog pamćenja", rekao je ministar.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 2018. godine iznosom od pet miliona dinara sufinansiralo je uređenje muzejskog izložbenog prostora, a 2019. obezbeđena su sredstva u iznosu od 330.000 evra za završetak radova u okviru obnove i adaptacije zgrade novog Crkvenog muzeja u Sentandreji, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

"Prepoznajući značaj projekta, Ministarstvo kulture i informisanja je, samo u protekle dve godine, značajno finansijski pomoglo izradu projekta i obnovu i adaptaciju zgrade Muzeja. U ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja posebno bih se zahvalio Vladi Republike Mađarske, bez čije velike pomoći i podrške bi projekat obnove bio znatno komplikovaniji i sa neizvesnim vremenskim rokom završetka", kazao je Vukosavljević.

U decembru 2016. godine, Vlada Mađarske posebnom odlukom, preko Ministarstva za ljudske resurse, obezbedila je sredstva za prioritetne projekte Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj, dotaciju u iznosu od 1,6 milijardi forinti (više od pet miliona evra). Od tog iznosa, 750 miliona forinti (oko 2,5 miliona evra) bilo je namenjeno obnovi kompleksa Preparandije (nekadašnje učiteljske škole) u koji je po završetku radova smešten Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske.

Ministar je podsetio da pored dominantnih procesa globalizacije, svaki narod mora da se trudi da sačuva svoje osobenosti i da je multikulturalnost veliko bogatstvo.

"Uvereni smo da će i ovim kulturnim toposom biti osnažene veze između dve države, Mađarske i Srbije, i da će ova postavka učiniti da se naši mađarski prijatelji bolje upoznaju sa kulturom susednog srpskog naroda", poručio je između ostalog ministar.

Otvaranju najvećeg srpskog muzeja izvan granica Srbije, institucije koja svedoči o prisustvu srpske kulture na prostoru Eparhije budimske pre i nakon Velike seobe Srba 1690, prisustvovali su i patrijarh Irinej, državni sekretar za veze sa crkvama i manjinskim zajednicama u Vladi Mađarske Šoltes Mikloš, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i druge visoke zvanice.

Nova stalna izložbena postavka od preko 450 eksponata sadrži vredna umetnička dela na čijem prikupljanju su posvećeno radile Galerija i Biblioteka Matice srpske, a vizuelni identitet celokupnog izložbenog prostora, kao i  osmišljavanje koncepcije stalne izložbene postavke, realizuje se u saradnji sa Galerijom Matice Srpske iz Novog Sada.

broj komentara 0 pošalji komentar