Crtež kao intimna zabeleška umetnika

U Maloj galeriji Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, Slikarsko-grafička sekcija organizovala je izložbu "Crtež". Postavku čine dela 27 umetnika u istoj tehnici sa različitim temama, limitirani dimenzijama crteža.

Umetnicima na izložbi zajednička je samo tehnika, a to je crtež. Korišćeni su svi slikarski materijali — olovka, tuš, flomaster i savremeni digitalni crtež. Tematski bez ograničenja, crtali su figuracije, apstrakciju, pejzaže.

Predsednica slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a Milica Vuković kaže da je crtež intimna zabeleška umetnika i da se menja uporedo sa umetnikovim životom.

"Kultura, način života, odnos prema samom životu — sve se to menja. A crtež kao nešto intimno, što se radi kad se ne radi nešto drugo, u slobodno vreme, jednostavno ostaje kao istinito svedočanstvo o tom čoveku i o tom umetniku", rekla je Vukovićeva.

Jedna od umetnica koja je učestvovala u izložbi je Ana Ćosović. Ona je akademski grafičar i polazište njene umetnosti uvek je zasnovano na crtežu. Ana slika, bavi se linorezom i digitalnom ilustracijom. Briga o životnoj sredini česta je tema njenih crteža, koje javnosti prezentuje kao kolaž.

"Ja sam htela da šaljivim nazivom svog rada 'Iskoristi me ponovo, molim te' skrenem pažnju posmatraču da razmisli o predmetima koje koristi, posebno o plastici. Da pokuša da tim predmetima nađe neku upotrebnu vrednost, a ne samo da je baci, ako već nema priliku da reciklira", izjavila je Ćosovićeva.

Autori koji su se predstavili na izložbi kažu da se kroz crtež izražavaju, spoznaju sebe i dopuštaju publici da ih bolje upozna.

broj komentara 0 pošalji komentar