Dodeljene godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Dodelom godišnjih nagrada, Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je svoj dan. Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je, sumirajući rezultate ostvarene u proteklih godinu dana, rekla da je pozorište imalo pet premijera, više od 300 programa na scenama "Ljuba Tadić" i "Studio" i preko 100.000 gledalaca.

Tamara Vučković Manojlović je pomenula i da je umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović postao član Borda Unije teatara Evrope i da su u ansambl primljeni Milica Gojković, Joakim Tasić i Miodrag Dragičević.

Od juna do septembra obavljaće se radovi na infrastrukturi, a što se tiče scene "Bojan Stupica", Vučković Manojlovićeva rekla je da su svi administrativni i pravni poslovi završeni, da je Vlada Srbije odobrila sredstva i da bi radovi trebalo da počnu krajem ove ili početkom naredne godine.

Jugoslovensko dramsko pozorište dodelilo je danas Godišnju nagradu Biljani Srbljanović za dramu "Vrat od stakla", Bobi Jelčiću za režiju predstave "Zašto je poludeo gospodin R?" Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, Jagošu Markoviću za režiju predstave "Vrat od stakla".

Nagrađeni su i Nenad Jezdić za uloge Jožefa Kantora u predstavi "Kralj Betajnove" Ivana Cankara, u režiji Milana Neškovića, i Mihaila Lavoviča Astrova u predstavi "Ujka Vanja" A.P. Čehova, u režiji Egona Savina, zatim Boris Isaković za ulogu Gospodina R. u predstavi "Zašto je poludeo gospodin R?", Jelisaveta Seka Sablić za ulogu Bogdanke u predstavi "Vrat od stakla" i Vesna Trivalić za ulogu Svetlane u istom komadu.

Godišnju nagradu JDP-a dobili su i Anita Mančić za ulogu Nadežde u predstavi "Vrat od stakla", Dragan Mićanović za ulogu Ljube u istoj predstavi, Branislav Lečić za ulogu Ivana Petroviča Vojnickog u predstavi "Ujka Vanja" i Bogdan Diklić za ulogu Aleksandra Vladimiroviča Serebrjakova, takođe u predstavi "Ujka Vanja".

Anji Đorđević uručena je nagrada za kompoziciju i poseban umetnički doprinos u predstavi "Kralj Betajnove", za dizajn plakata predstava "Kralj Betajnove", "Zašto je poludeo gospodin R?", "Vrat od stakla", "Ujka Vanja" i "Natan Mudri" nagrađen je Mirko Ilić.

Kolektivna Godišnja nagrada pripala je autorskom timu i glumačkom ansamblu, stvaraocima predstave "Natan Mudri", a nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" uručena je Marku Janketiću za ulogu Vlajka Mujića u predstavi "Vrat od stakla".

Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja kuće Vučković Manojlovićeva uručila je nagrade šefu Službe dekoratera Dušku Uzelcu, dekorateru Dejanu Ranisavljeviću, tehničaru maske Milici Mandoparić i nabavljaču Božidaru Furtuli.

Žiri u sastavu Nataša Ninković, Radovan Vujović i Miloš Krečković doneo je odluku da se nagrada "Branka i Mlađa Veselinović" Fondacije JDP-a za najbolje glumačko ostvarenje na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u 2018. godini dodeli Nenadu Jezdiću za ulogu Jožefa Kantora u predstavi "Kralj Betajnove".

Jezdić je zahvalio na nagradama podsetivši da je on zapravo gost JDP-a.

"Postoji izreka da se svakom gostu radujemo dva puta, prvi put kada dolazi i drugi put kada odlazi. Ja ću sve učiniti da ovu drugu radost ne priredim ni pozorištu ni sebi. Ove nagrade su potvrda da mi se ovde raduju, da me cene i da me poštuju", rekao je Jezdić.

Obeležavanju Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta prisustvovali su i njegovi najstariji članovi glumci Branka Veselinović (101) i Vlastimir Vlasta Velisavljević (93).

Veselinovićeva je izašla i pred mikrofonom čestitala svim laureatima i pozorištu.

broj komentara 0 pošalji komentar