Jednočasovni štrajk u Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Beogradu na sceni "Raša Plaović" održan je jednočasovni štrajk upozorenja, a predstava "Važno je zvati se Ernest" kasnila je 15 minuta. Štrajku je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je tom prilikom rekao da je interes minsistarstva da jedna od najvažnijih ustanova kulture stabilno preživi krizu u kojoj se nalazi.

Više od polovine ansambla Drame Narodnog pozorišta našlo se u foajeu ispred scene "Raša Plaović", a, kako kažu, želeli su da pre početka predstave upoznaju publiku sa situacijom u kojoj se nalaze.

Istakli su da ne žele da se predstave ne igraju, kao i da ne žele da pozorište ispašta zbog nastalog problema.

Na jednočasovni štrajk došao je ministar kulture Vladan Vukosavljević koji je tom prilikom rekao da Vlada i Ministarstvo ozbiljno razmatraju problem i rešavaju krizu, ali nije odredio u kom će roku ona biti rešena.

Dodao je i da ne žele da dozvole da se problemi nastave u nedogled. "Interes Ministarstva kulture i informisanja jeste da jedna od najvažnijih ustanova kulture stabilno preživi krizu u kojoj se nalazi", rekao je Vukosavljević.

Predsednica sindikata "Singlusa" Ivana Nenadović rekla je za Tanjug da članovi sindikata polažu nade u konstruktivne dogovore koji treba da se dogode u narednih nekoliko dana.

"Ići ćemo do kraja s našim zahtevima, ali za sada mi nemamo odluku da bilo koja predstava u Narodnom pozorištu bude prekinuta", rekla je Nenadovićeva. 

Smenjeni direktor drame Željko Hubač veruje da će se situacija rešiti bez radikalnih rešenja i dodao da je odluka svih da niko nema pravo da uskrati publici pravo da gleda predstave. 

Među glumcima koji su došli na jednočasovni štrajk bili su Nenad Hažimaričić, Igor Đorđević, Dušanka Stojanović Glid, Miodrag Krivokapić, Olga Odanović Petrović, Branko Jerinić, Branko Vidaković, Sloboda Mićalović i drugi.

Sindikat "Singulus" je 30. oktobra zatražio ostavku upravika Narodnog pozorišta Dejana Savića zbog nesavesnog rada, a koji do sada to još nije uradio.

Savić je ranije poručio da neće podneti ostavku i da njegov mandat pripada Vladi.

Premijerka Ana Brnabić pozvala je na odgovornost upravnika i Upravni odbor i dodala da će vlada rešiti problem.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 01:03) - anonymous [neregistrovani]

gluma

Glumci su navikli da glume ali su neke scene i ozbiljne.