Najavljen štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Beogradu i dalje je drama. Dok glumci traže ostavku upravnika, njegov pogled uperen je ka Nemanjinoj 11. S druge strane, premijerka Ana Brnabić kaže da svi, a samim tim i Upravni odbor nacionalnog teatra, moraju da snose odgovornost za situaciju. Ipak dodaje da će Vlada rešiti problem.

Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu zakazan je za sutra u 19.45 i trajaće 60 minuta. Sindikat je odluku o tome dostavio Vladi, Ministarstvu kulture, Upravnom odboru i upravniku.

Ostavku Dejana Savića traže zbog neprimerenih istupa u javnosti, nesavesnog poslovanja i ignorisanja višegodišnjih molbi da se poboljšaju uslovi rada.

"Za nas kao članove Singlusa i ostale zaposlene u Narodnom pozorištu jedino rešenje u ovom trenutku jeste smena. Svakako prva instanca je Upravni odbor, koji sve vreme skida odgovornost sa sebe i govori da nije nadležan, što prosto nije tačno. Sledeća instanca jeste Ministarstvo kulture, koje može da razreši dužnosti Upravni odbor i da predloži smenu upravnika Vladi. Nikome nije u interesu da Narodno pozorište stane", navodi Ivana Nenadović, producent u Narodnom pozorištu i predsednica sindikata Singlus.

Upravnik Narodnog pozorišta u telefonskom razgovoru za RTS kaže da je sve već rekao i da ne podnosi ostavku.

"Moj mandat pripada Vladi Srbije. Nemam zakonski razlog da podnesem ostavku", kaže Savić

Štrajk upozorenja biće održan u foajeu scene "Raša Plaović". Zatim će, u skladu sa situacijom, biti razmotreni sledeći koraci.

"Da li je moguće da, nakon toga što je država toliko učinila da se otvori Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, da sada, posle tog napora, dozvoljava da zbog Dejana Savića imamo pod znakom pitanja repertoar Narodnog pozorišta?", pita glumac Hadži Nenad Maričić.

U Ministarstvu kulture, za RTS kažu da se intenzivno radi na prevazilaženju krize i da se razmatraju sve opcije.

Razrešenje situacije "čekaju" Bora Stanković, Branislav Nušić, Ivo Andrić i drugi velikani dramske, operske i baletske scene, čija su dela planirana za jubilarnu sezonu. U istoriji dugoj 150 godina, to je sadašnjost nacionalnog teatra.

broj komentara 0 pošalji komentar