"Brak iz zadovoljstva" – priča o rasizmu i ljubavi

Status počasnog gosta na sajmovima knjiga podiže popularnost manje poznatih književnosti. Svež dokaz je interesovanje naše publike za marokansku književnost posle beogradske smotre pisane reči. Primer je roman Tahara Ben Želuna "Brak iz zadovoljstva".

Tahar Ben Želun je Marokanac s pariskom adresom u pasošu i francuskim izrazom u književnosti. Pisac je, filozof i psihijatar, dobitnik najznačajnijeg francuskog književnog priznanja, nagrade "Gonkur".

U knjizi "Brak iz zadovoljstva" piše o rasizmu i ljubavi.

"To je ljubavna priča između belog čoveka Amira i prelepe crnkinje Nabu. Islamski običaji dozvoljavaju putnicima da tokom boravka van kuće ugovore privremenu zajednicu, takozvani brak iz zadovoljstva. Moj junak se istinski zaljubljuje u novu ženu iz naroda Pel, odvodi je u svoj grad, Fes. Dobijaju blizance, crno i belo dete. Tu ljubavna priča prerasta u priču o rasizmu, fundamentalizmu, netoleranciji", ističe Tahar Ben Želun.

Ukazuje da je uloga pisca da probudi savest, da pišući zanimljivu priču podstakne na razmišljanje o važnim društvenim temama koje se prelamaju na živote pojedinca i da na taj način pomogne u rešavanju problema.

Prava čoveka, ljubav, poštovanje, to su teme koje ga interesuju jer, kako kaže, jednako zaokupljaju ljude ovde u Srbiji, Americi, Aziji, bilo gde. O tome piše kombinujući iskustva stručnjaka za ljudsku dušu, širinu znanja filozofa i umeće romanopisca.

broj komentara 0 pošalji komentar