"Radost čitanja" pod svodovima Beogradskog sajma

Akademik Matija Bećković svečano je otvorio 63. Međunarodni sajam knjiga. Nazvao ga je duhovnom svojinom čitalačkog naroda. U ime Maroka, zemlje počasnog gosta, prisutne je pozdravio istoričar Abdulah Busuf. Pod sloganom "Radost čitanja" Sajam do 28. oktobra okuplja više od 500 domaćih i stranih izlagača.

Bećković je istakao da je to najvoljeniji sajam knjiga u svetu i crveno slovo u kalendaru srpske kulture.

"To što je međunarodni samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugim kulturama. Razume se da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na kojem biste ma otkud došli bili dobrodošliji", primetio je Bećković.

Na drugima ćete, kaže, sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda.

Bećković ističe da je Sajam bez čitalaca crkva bez vernika.

"Čini se da kod nas nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini. Kao što znaju kada im je krsna slava, znaju i kada je Sajam knjiga i u ove dane iz najzabačenijih krajeva – Kamenih gora i Suvih dolova kreću kolone ka Beogradu da održe ovu tradiciju. Niko ne brine ni kako će doći, a još manje kako će se vratiti. Tu je već stigao i dečak koga žuljaju cipele, jer ga mati bez cipela ne bi pustila da dođe u Beograd, a kamoli na Sajam knjiga", rekao je Bećković.

"Zna se da samo Srbi imaju krsnu slavu. Ali Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige. Na slavi je najuvaženiji počasni gost. Ove godine tu čast i radost ukazala nam je Kraljevina Maroko", kazao je Bećković.

On je primetio da se ogroman prostor Beogradskog sajma "greje na čitaoce".

"Pod betonskom kupulom toplo je od bratstva ljudi, od njihovog broja, od proključale dobre volje, ljubavi prema knjizi i vere u smisao života. Pod hladnim svodom vrelo je od nerazjašnjene energije koju isijavaju slova i jezici, knjige i čitaoci", rekao je Bećković.

Na koncertima, podseća, opominju da se isključe mobilni telefoni, a na "Sajmu knjiga se ne isključuju, svaki zvuk i svaka vibracija su dobrodošli".

"Bez obzira što nisi našao knjigu koju tražiš ili si se pogrešno obukao ili te žuljaju cipele, nemoguće je razočarati se u Sajam knjiga. Srbi vole da su negde zajedno i da ih je što više, još ako je to zbog knjige, to je i veliki praznik", istakao je Bećković.

Sajam knjiga je, naglašava, duhovna svojina čitalačkog naroda i niko mu je ne bi smeo uzeti. 

"Sajam se ukazuje i kao jedno od retkih preostalih mesta bez pokondirenosti i lažnog elitizma, gde možemo videti svoj narod. Neka ga niko ne prisvaja i ne upisije u svoj posed kako nikad ne bi postao hotel sa pet zvezdica", poručio je Bećković.

Godinama, kaže, knjigu sa svih ekrana proglašavaju anarhizmom i zamenjuju novim, modernijim oružjima. 

"U vreme fascinacije tehnologijom i mnogi čitaoci su se preselili na ekrane, a knjiga na druge medije. Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje. I da ne zaboravimo da to ponovimo i na ovom mestu: Knjiga je bila na početku pa će biti i na kraju", naglasio je akademik Bećković.

Maroko počasni gost Sajma knjiga

Istoričar Abdulah Busuf je, u ime prisutne marokanske delegacije koju predvodi ministar kulture i komunikacija Mohamed el Araž, zahvalio Republici Srbiji što je odabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju počasnog gosta Sajma knjiga i pozdravio publiku željnu kulture i pisce na štandovima.

"Reč dobrodošlice, koju tradicionalno daju organizatori sajma jednom piscu, sadrži u sebi ukorenjenu tradiciju jednog otvorenog društva prema drugome. Te dve karakteristike, otvorenost i prihvatanje drugog, nesumnjivo su dve osobine koje srpsko i marokansko društvo dele tokom njihove istorije. Možda je njihov položaj, na raskrsnici Centralne i Jugoistočne Evrope za Srbiju, i između Afrike i Evrope za Maroko, doprineo tim civilizacijiskim vrednostima", primetio je Busuf.

Nema sumnje, primećuje, da Maroko i Srbija dele, između ostalog, različitost svojih društava koja je rezultat njihovog dugog istorijiskog bistvovanja u kojem je čovek uspeo da se integriše sa svojim sunarodnicima i svojom domovinom. 

"To im je omogućilo da zajedno grade jednu civilizovanu zajednicu baziranu na vrednostima zajedničkog života", konstatovao je Busuf.

"Nema sumnje da će ovaj Sajam knjiga biti prilika da se upoznamo sa nekim aspektima ovog nasleđa i, nadamo se, da će takođe biti doprinos u izgradnji saradnje između pisaca i kulturnih radnika u obe zemlje i približavanje naša dva naroda", rekao je Busuf.

Vukosavljević i El Araž otvorili štand Maroka

Ministri kulture Srbije i Maroka, Vladan Vukosavljević i Muhamed El Araž, otvorili štand Maroka, počasnog gosta najveće književne manifestacije u regionu.

Vukosavljević je naveo da je ovo prvi put da je počasni gost Sajma knjiga u Beogradu zemlja arapskog govornog područja.

Konstatovao je da su neki od pisaca sa tog područja nosioci prestižnih nagrada, kao što su francuski "Gonkur" ili "Počasna legija" ili su bili u užem izboru za Nobelovu nagradu za književnost, kao što je to Tahar Ben Želun, koji će biti gost Sajma knjiga.

Pomenuo je i trogodišnji Program saradnje između Srbije i Maroka, potpisan u maju, koji, prema njegovim rečima, pruža pravni okvir dinamičnije buduće saradnje.

El Araž je rekao da činjenica da je Maroko prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga predstavlja čast, ne samo za Kraljevinu Maroko, već i arapsku kulturu kojoj ta zemlja daje vitalan doprinos.

Podsetio je da je Maroko kroz svoju dugu istoriju bio veza između Afrike i Evrope, s jedne strane, i između Istoka i Zapada, s druge strane.

"Maroko je bio i ostao otvoren prema kulturama sveta i njegovim ključnim pitanjima. Hvala našim prijateljima, srpskim kulturnim zvaničnicima, za ovu kulturnu proslavu, za koju smatramo da svedoči o solidnosti i izvrsnosti kulturnog dijaloga između naših prijateljskih zemalja", rekao je El Araž.

Na štandu Maroka do 28. oktobra biće predstavljeni najznačajniji izdavači i institucije, kao i oko 1.000 naslova.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, pod sloganom "Radost čitanja", trajaće do 28. oktobra, uz učešće oko 1.000 izlagača, od toga 500 direktnih.

Otvaranju sajma prisustvovali su ministri kulture Srbije, Rusije i Maroka, Vladan Vukosavljević, Vladimir Medinski i Mohamed El Araž, zatim ambasadori Maroka i SAD i Švajcarske, Muhamed Amin Belhaž, Kajl Skot i Filip Ge, kao i sekretar za kulturu Beograda Ivan Karl.

broj komentara 0 pošalji komentar