Zrenjanin, centar "Haus Regina" otvoren za građane

Izložbom slika "Retrospektiva/Niberlunzi" slikara iz Minhena Džimija Stepanofa, u Zrenjaninu je otvoren Centar za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa banatskih Nemaca "Haus Regina". Centar predstavlja nekoliko hiljada Nemaca koji danas žive u Banatu.

Stepanof rodom iz Banata sa međunarodnom umetničkom karijerom koja traje 40 godina najzaslužniji je za početak rada Centra, a kuća nosi ime njegove majke Regine.

"Jednog dana sam izašao iz kuće moje sestre preko puta i vidim na kapiji piše: Kuća na prodaju. Kada sam ušao video sam ta tri bora, jako mi se svidelo. Ja sam imao tu neku viziju, a da će ovako da izađe na ovo što jeste - to nisam pre tri godine imao ni u snu", objašnjava akademski slikar iz Minhena Džimi Stepanof.

Centar nudi svim građanima mogućnost boljeg upoznavanja sa nemačkom kulturom, uz za sada, skromnu biblioteku i mogućnost učenja jezika.

"Držali smo kurseve, prvo na početnom nivou, za naše sugrađane besplatno. Interesovanje i odziv je zaista fantastičan i velik. Nastavićemo, a vidim i sad po reakcijama da su zainteresovani za nastavak, za neki viši nivo. Naravno, osim kurseva tu je sve što spada u negovanja i očuvanje tradicija", kaže profesorka nemačkog jezika Zorica Petrović. 

I danas je primetan uticaj i nasleđe prošlosti banatskih Nemaca: od arhitekture, književnosti, muzike, sve do hrane. U Banatu trenutno živi više hiljada Nemaca.

"Ovo je jedan prvi pravi centar kulture koji će negovati baštinu, istoriju i kulturno-istorijsko nasleđe banatskih Nemaca, tako da ako je na kulturnoj mapi nemačke zajednice do sada, na žalost Banat bio zapostavljen. Danas počinje jedno novo razdoblje", napominje predsednik Nemačkog narodnog saveza za Srbiju Rudolf Vajs.

Centar "Haus Regina" će svakog dana biti otvoren za građane, a prostor dostupan za koncerte, književne večeri i druženja.

broj komentara 0 pošalji komentar