Sterijino pozorje, u očekivanju nagrada posle prošlogodišnjeg presedana

Šezdeset treće Sterijino pozorje ulazi u završnicu. Prošle godine nagrade nisu dodeljene jer nijedna predstava po mišljenju žirija nagradu nije zaslužila. Iz rukovodstva festivala poručuju da to više neće biti moguće.

Sterijino pozorje uspeva da preživi sve afere, napade, kritike. Čak i posle prošlogodišnjeg nokauta, zbog nedodeljivanja nagrada, festival je ponovo na nogama.

Direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić kaže da, kada na festivalima poput ovog nema skandala, onda do kraja neki mora da bude, kako ističe, "izrežiran, da bi bilo zanimljivije".

Naglašava da se rukovodstvo festivala pobrinulio da se više ne ponovi da ne bude dodele nagrada na Sterijinom pozorju, čak i u tom formalnom smislu. "Bili smo prisiljeni da promenimo pravilnik o radu žirija", dodaje Radonjić.

U konkurenciji za nagrade, sedam predstava iz Srbije. Po jedna iz Srpske i Rusije. Rusi igraju Nušića.

"Ja sam tu 30 godina i prvi put vidim Šabac, vidim Užice, vidim Vranje, to mene oduševljava", naglašava Novak Bilbija, glumac i član žirija.

U pozorištima je bilo manje Nušića, Sterije, Kovačevića, više mladih i nepoznatih dramskih pisaca. U šabačkom, pisac i rediteljka – dvadesetšestogodišnjaci.

"Mislim da je to sjajna stvar koja se dogodila, ne samo zbog mene i drugih učesnika, mladih kolega sličnih generacija, već je to podstrek za sve druge mlade", ističe rediteljka Nataša Radulović.

Prema rečima dramskog pisca Ognjena Obradovića, uvek je rizik kada se izaberu mladi i kada nešto treba da rade, "ali u umetnosti ne može uvek da se igra na sigurno".

Hrabra, pametna, drska, jedina moguća – tako je komentarisana selekcija ovogodišnjeg Pozorja.

Kakva će biti odluka žirija, saznaće se u nedelju, 3. juna, kada se dodelom nagrada zatvara 63. Sterijino pozorje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 02. jun 2018, 03:36) - Nina V [neregistrovani]

Koreni

Meni se čini da će mladi autori da budu samo dekor da nagrade pokupe predstave koje čak i nemaju originalni dramski tekst (Jami D. i Carstvo N.) a koje pre pripadaju Bitef-u nego ovom festivalu. Tako će sve ostati isto, pozorišna čamotinja u ovoj zemlji. Tuga...