Vukosavljević: Lokalne samouprave sve više ulažu u kulturu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je, otvarajući u Narodnom muzeju u Nišu izložbu posvećenu Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću da bi bilo kakav napor u kulturnoj politici bio uzaludan da ne postoji veliki broj lokalnih samouprava koje sa sve više napora, dobre volje i entuzijazma ulažu svoja sredstva, pažnju, ljubav i svest u razvoj kulturnog života.

Ministar je na izložbi povodom 85 godina odr osnivanja Narodnog muzeja u Nišu rekao i da kulturna politika zasnovana na kulturnim potrebama građana neće imati rezultate ukoliko se svodi samo na kulturne potrebe prestonice.

"Svaki grad, svaka varoš u Srbiji moraju biti protkani duhom kulture u gornjim granicama naših kapaciteta i maksimalnim rasponima naših finansijskih mogućnosti", rekao je on.

Ocenivši da je Niš veoma agilna lokalna samouprava koja kvalitetno radi u oblasti kulture, smatra da to ne bi bilo moguće da ovaj grad nema svoju kulturnu atmosferu, bogatu tradiciju i brojne talentovana ljude u oblasti kulture.

"Kultura podrazumeva pamćenje i plaćanje dugova, kao po onoj narodnoj: Pamti, pa vrati. Tako i Niš pamti i danas odužuje davni dug dvojici književnih autora koji su ovom drevnom gradu snažili slavu imena", rekao je Vukosavljević.

On je dodao da ove umetnike, iako razdvojene u vremenu zemnog života, spaja živa veličina jer, jedan je veliki pripovedač 19. veka,  a drugi veliki pesnik 20. veka.

Ministar je podsetio da je Niš Stevanu Sremcu jedan od važnih književnih zavičaja, a Branku Miljkoviću mesto rođenja. 

"Odavno je zaostavština ova dva pisca u posedu niških ustanova kulture, otkupljena ili darovana, proglašena za kulturna dobra od velikog značaja", dodao je primetivši da su sada ova dobra dostupnija Nišlijama i svima koji dođu u Niš. 

Ovim je, poručio je, jedan deo duga odužen a ostaje drugi - da se njihova dela ponovo štampaju, čitaju i proučavaju, da budu još življa i prisutnija u našem aktivnom književnom pamćenju.

"Ova književno-memorijalna postavka utvrđuje naše pamćenje, kao i obaveze prema značajnim figurama po kojima se ovaj lepi grad prepoznaje", rekao je Vukosavljević.

U 2016. i 2017. godini, inače, Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je za kulturne potrebe i medije u Nišu oko 64 miliona dinara, dok je za 2018. godinu ovaj grad dobio značajnu pomoć na konkursu "Gradovi u fokusu", a ministar kaže da je to malo, da više nije moglo, ali da su sredstva iskorišćena na pametan način.

broj komentara 0 pošalji komentar