"Nema uspeha bez burnog unutrašnjeg života"

Za stvaralaštvo je potreban buran i kreativan unutrašnji život, kazao je slikar Nemanja Mate Đorđević i dodao da ga u narednom periodu očekuje velika izložba u jednoj privatnoj galeriji koju otvaraju ljudi sa naših prostora.

Đorđević je jedan od naših najuspešnijih likovnih stvaralaca mlađe generacije u svetu, navodi Tanjug.

Između ostalog je dobitnik je nagrade "L'Academia des Beaux-Arts" koju dodeljuje Akademija Lepih Umetnosti za podstrek slikarstvu iz fonda "Roux et Tronchet" – Francuske Akademije Nauka i Umetnosti.

Izlagao je na velikom broju izložbi u Srbiji i inostranstvu. Bavi se crtežom, grafikom, slikom i skulpturom. Od 2014. godine živi i radi u Francuskoj, Parizu.

Krajem prošle godine u Smederevu je postavljena njegova izložba "Demijurg" koja je imala velikog uspeha kod publike.

Đorđević napominje da je predanost poslu jedni recept za uspeh ma gde u svetu.

"Znam da zvuči kao kliše ali nema drugih prečica do uspeha. Nemam puno godina, ali poručio bih svakako mladim ljudima da je za stvaralaštvo potreban pre svega izuzetno buran, jak i kreativan unutrašnji život. Kada neko sadrži kreativan potencijal i razvija ga unutar sebe, onda stvari niču kao pečurke posle kiše" kazao je Đorđević.

Cenjeni slikar napominje da umetnici moraju svoje stvaralaštvo da tretiraju kao profesiju a ne kao hobi.

"Živimo u vremenu kada su mnoge velike profesije koje su same po sebi zahtevne, svedene na hobi. To mladi umetnici ne smeju da dozvole. Posvećenost i vera u svoj talenat i rad donose uspeh", kazao je Đorđević.

Za njega nema dileme da ga je Nagrada za crtež, Fonda "Vladimira Veličkovića", izvela iz anonimnosti u svetu umetnosti.

"Na našem lokalnom novou svetlo na moj umetnički senzibilitet bacilo je upravo to priznanje. Svaki umetnik se rađa sa impulsom koji kasnije razgrađuje u karijeri i životu. Nadam se da ću tokom ove godine organizovati izložbu na kojoj ću se iznova predstaviti crtežom", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ne postoji značajna izložba koju je do sada postavio.

"Vuku se meri rep kada odapne, tako da verujem da se na nivou tog ugla gledanja mere i izlagački projekti. Svaka izložba za sebe je upisana amplituda pulsa nekog umetnika", kaže Đorđević.

Do kraja 2018. godine Đorđević zna da će izlagati u Centru za kulturu Lazarevac.

"Kada bi moje želje i budućnost mogli da se susretnu u jednoj tački, voleo bih da me posluži mentalno i fizičko zdravlje. Kada čovek na nogama može da ostvari svoje stvaralačke i umetničke ambicije, onda je sve moguće", kazao je Đorđević.

broj komentara 0 pošalji komentar