Predstava "Crvena: Samoubistvo nacije", da li su važnije psovke ili tema?

Predstava "Crvena: Samoubistvo nacije" ponovo je na repertoaru leskovačkog pozorišta. U pozorištu naglašavaju da, od psovki koje su bile sporne, važnija je tema predstave. Ni tema, ni sadržaj nisu bili dovoljni da se ova predstava nađe pred zrenjaninskom publikom.

Omalovažava državu i krši Ustav – to su razlozi zbog kojih je, kaže upravnik leskovačkog pozorišta, prvobitno odlučio da predstavu skine sa martovskog repertoara. Ovo nije prvi zid za Crvenu. Neće je videti ni Zrenjaninci. Za njih nije sporan scenario. Odbili su je, kažu, iz umetničkih razloga.

"Tekst Milene Bogavac znam od nastanka i smatram da je komad odličan, ali mislim da drugi elementi predstave kao što su režija, muzika, koreografija, izvođenje i vizuelni identitet prosto nisu na nivou teksta", objašnjava Anđelka Nikolić, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Zrenjaninu.

Do teksta u Leskovcu nisu ni stigli. Predstavu je zaustavila najavna pesma. Psovkama u njoj se, tvrde autori, Srbiju ne rugaju već je kritikuju.

"Upravnik pozorišta iz Leskovca nije želeo da odgovori na moje molbe da pogleda predstavu, da je ne zabranjuje, jer to nije predstava o tome o čemu on misli. Ovo predstava se bavi nasiljem nad ženama, bavi se pitanjem nataliteta i kao takva politički nije angažovana", ističe reditelj predstave Vojkan Arsić.

Upravnik se predomislio baš zato što, kaže, nije sporna tema predstave.

"Šira javnost je shvatila da leskovačko pozorište i u krajnjoj liniji leskovačka sredina, što je nedopustivo, ima nešto protiv problema nasilja nad ženama i prava žena u ovoj zemlji, što apsolutno nije tačno", smatra Stanislav Grujić, direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Predstava je do sada prikazana u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Pančevu, Somboru. Leskovčani će imati priliku da je pogledaju 19. marta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 09. mar 2016, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Истина

Кад сам ја био млад такве ствари су се третирале као вређање јавног морала.
Сада се слобода претвара у терор мањине над већином.

(sreda, 09. mar 2016, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

Ovakvim predstavama sa psovkama nije mesto u pozoristima. Potpuno podrzavam Leskovcane. Na sta smo spali kad lekcije o stanju u drustvu mogu da nam dele upravo oni "kulturni radnici" koji ne postuju ni kulturne, ni moralne kodekse.