Tri značajna nalaza u Skelanima

U poslednjih nekoliko dana u Skelanima kod Srebrenice okriveni su arheološki ostaci iz tri perioda, izjavio je Mirko Babić, direktor Regionalnog muzeja u Bijeljini.

"Za kratko vreme otkrili smo ostatke rimske arhitekture sa 40 metara kvadratnih unikatnih podnih mozaika, jedinstvenih na Balkanu, a verovatno i u Evropi. Otkrili smo centralnu većnicu rimskog municipiumu iz prvog veka", rekao je Babić.

On je istakao da je otkrivena većnica imala podno grejanje, takozvane hipokauste.

Profesor Đorđe Janković iz Beograda za ovo nalazište tvrdi da je reč o carskoj palati.

Na drugom lokalitetu u Skelanima, kod kuće starice Anke Ivanović, otkriven je svojevrsni lapidarium, odnosno riznica sa 80 rimskih spomenika iz prvog, drugog i trećeg veka sa natpisima posvećenim božanstvima Jupiteru, Marsu, Silvanu i Mitri.

Njih su austrougarski arheolozi, predvođeni ministrom finansija Karlom Pačom, 1896. godine pronašli na ovom lokalitetu i deponovali u prostoriju jedne bazilike, pripremivši ih za transport u Beč, ali zbog poplava do toga nije došlo.

Treći pronalazak je jedinstven stećak prizmastog oblika, dimezija 205 puta 100 centimetara iz srednjeg vijeka na zelenom škriljcu sa prikazom ratničkog luka i strele, što govori da je podignut nekom srednjovekovnom vojvodi", rekao je Babić.

Babić nije naveo da li su rimski nalazi u vezi sa dravnom Domaviom, velikim rimskim rudnikom srabra i  današnjom Srebrenicom, ali je najvio dolazak vrhunskih arheologa iz Ljubljane, Beograda i Sarajeva.

broj komentara 0 pošalji komentar