Veče poezije Desanke Maksimović u Moskvi

U ambasadi Srbije u Moskvi održano je pesničko veče na kojem je predstavljena knjiga prevodioca srpske književnosti Sergeja Šćeglova "Ostavljam vam samo reči", o srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović.

Autor, čija je ljubav prema poeziji Maksimovićeve počela još na prvoj godini fakulteta i izučavanju srpskog jezika, posle čitanja "Krvave bajke" i kratkog uvoda u stvaralaštvo srpske pesnikinje, usmerenog na vezu Rusije i pesnikinje udate za ruskog emigranta Sergeja Slastikova, pročitao je nekoliko Desankinih pesama.

"O pesmama "Podignimo oči", "Zemlja u kojoj se rodio onaj koji me voli", "Letopis", "Mirno moje srce spava", kao i o samoj Desanki auditorijumu ne treba posebno govoriti", rekao je Šćeglov.

Do sada su štampani neobjavljeni stihovi iz 1948. godine i predstavljene fotografije iz porodičnog albuma, koje je autor dobio od porodice srpske pesnikinje.

"Sale su bile pune, što govori da su ljudi 'gladni' poezije", rekao je Šćeglov, dodajući da postoji mnoštvo informacija koje se primaju "glavom i razumom", ali da "treba primati i dušom".

O Desanki i svojim uspomenama na pesnikinju, koju su lično poznavali govorili su i šef katedre za slovensku filologiju Vladimir Gudkov, pesnik Jole Stanišić i ambasador Srbije Stanimir Vukićević.

Desanka Maksimović (1989-1993) rođena je u Rabrovici pored Valjeva. Bila je najstarije dete svoga oca Mihaila, učitelja, i majke Draginje. Odmah nakon njenog rođenja, otac je dobio premeštaj u Brankovinu, gde je Desanka provela svoje detinjstvo. Završila je gimnaziju u Valjevu i Filozofski fakultet u Beogradu.

Avgusta 1933. godine udala se za Sergeja Slastikova sa kojim nije imala decu.

Bila je profesor srpskog jezika u nekoliko škola u Obrenovcu, Beogradu, Dubrovniku.

Jedno od njenih najboljih dela " Krvava bajka" napisala je kada je čula da nemački vojnici ubijaju učenike osnovne škole u Kragujevcu. Pesmu govori o teroru nemačke armije u Drugom svetskom ratu i objavljena je tek kada se rat završio.

Objavila je oko 50 knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, kao i pripovedačke, romansijerske i putopisne proze.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 01. jun 2010, 20:19) - Ana [neregistrovani]

Desanka

Desanka je naj naj pisac o kojem sam cula mnogo toga ......bila sam u Jagodini i videla njenu voshtanu figuru u muzeju .........

(utorak, 21. okt 2008, 15:44) - Marijana [neregistrovani]

Pesma Krvava bajka

Svaka cast ovo je prelepo napisano jedino sam na vasem sajtu nasla nesto o ovoj pesmi. Pozdrav!!!