Peta “Balkanima” u Beogradu

Peti Međunarodni festival animiranog filma "Balkanima" biće održan od 7. do 11. oktobra u Domu kulture "Studentski grad" u Beogradu. Na obeležavanje 100 godina od nastanka prvog crtanog filma posetioci će imati priliku da vide 210 filmova iz 30 evropskih zemalja.

"Cilj koji smo postavili još pre četiri godine, kada je festival osnovan, jeste poboljšanje standarda i vraćanje ugleda srpskom animiranom filmu, kao i okupljanje značajnih autora pre svega iz balkanskih, ali i evropskih zemalja", rekao je umetnički direktor "Balkanime" Nikola Majdak

Animacija u Srbiji, ali i u drugim zemljama u regionu, tokom poslednje decenije prošlog veka naglo je izgubila značaj i kontakt sa svetskim trendovima i tehnološkim inovacijama

U takmičarskom programu autorskih filmova ove godine biće prikazana 64 ostvarenja, dok studentska selekcija obuhvata 20 filmova. U programu "Panorama evropskog filma" biće prikazano još 39 filmova.

Poseban program ovogodišnje "Balkanime" biće posvećen umetnicima animacije iz Grčke.

U programu "Omaž Grčkoj animaciji" biće predstavljena izložba, Evropski centar za animaciju, promocije DVD-a, majstorske radionice, dugometražni animirani filmovi, ali i knjige Joanisa Vasilijadisa.

"Balkanima" će ove godine obeležiti i 100 godina od nastanka prvog crtanog filma posebnim programom iznenađenja.

broj komentara 0 pošalji komentar